2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EP-ben is felháborodást keltett Băsescu rasszista kiszólása

2007. május 23. 13:12, utolsó frissítés: 13:12

Közös nyilatkozatban ítélték el Traian Băsescut az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának vezetői és Lévai Katalin MSZP-s EP-képviselő kedden Strasbourgban szombati cigányozós kiszólása és egy újságírónő molesztálása miatt.


Martin Schulz, a szocialista frakció elnöke, Jan Marinus Wiersma alelnök és Lévai Katalin, a frakció romaügyi szóvivője leszögezi: "Elítéljük az államfő rasszista kijelentését. Közszereplő még magánbeszélgetésben sem használhat ilyen stílust, s nem engedhet magának ilyen kifejezéseket. Ezzel felbátorítja az állampolgárokat az előítéletes, kisebbségellenes magatartásra."

Az incidens szombaton történt, amikor egy bevásárlóközpontban Băsescut felidegesítette a riporter viselkedése. Mobiltelefonjával filmezte a feleségével bevásárló államfőt, firtatva, vajon milyen népszavazási eredményre számít. Basescu türelmetlenül kicsavarta a nő kezéből a mobiltelefont, és azt nem volt hajlandó visszaadni.

Csakhogy a telefon felvétel üzemmódban maradt, ezért rögzítette az államfő szavait – "Milyen erőszakos volt ez a büdös cigány!" – melyek akkor hangzottak el, hogy már az autóban ült feleségével. A biztonsági embereknek nem sikerült letörölni e szöveget, így azt, miután visszajuttatták tulajdonosához, két hírtelevízió is bejátszotta. Băsescu utóbb szóvivője útján bocsánatot kért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS