2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyharmadával kevesebb külföldi befektetés érkezett tavasszal

2007. június 01. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Harminchárom százalékkal csökkent a külföldi közvetlen befektetések értéke 2007 első negyedében a tavalyi év hasonló időszakhoz képest – jelentette pénteken a Rompres Florin Vasilescura, a külföldi beruházásokért felelős állami ügynökség (ARIS) igazgatójára hivatkozva.

2007 márciusa végén a legnagyobb beruházó Hollandia volt 3,2 milliárd euróval, ami a külföldi tőke 20 százalékát teszi ki. Második Ausztria 2,18 milliárd euróval, továbbá Franciaország következik 1,57 milliárd euróval, Németország 1,56 milliárd euróval és Olaszország 736 ezer euróval.

A közvetlen külföldi tőke legnagyobb részét, 43,9 százalékát az újra befektetett nyereség tette ki. A beruházók leginkább az autóépítő ipar, elektronikai és IT-ipar, valamint építőanyag-ipar iránt érdeklődtek.

Az ARIS igazgatójának becslése szerint az idén a közvetlen külföldi beruházások értéke eléri majd a 6,5-7 milliárd eurót. Számításaik szerint ennek az értéknek jelentős részét zöldmezős beruházások teszik majd ki, s ennek köszönhetően sikerül tartani Romániának a korábbi években tapasztalt növekvő tendenciát. (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS