2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PNL-PD-PLD kormány: a liberálisok hajmeresztőnek tartják, a PSD tárgyalna

2007. június 05. 18:01, utolsó frissítés: 2007. június 06. 16:07

Megtévesztőnek nevezték a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai Traian Băsescu PNL-PD-PLD többségi kormányra vonatkozó felvetését.

Puiu Hasotti és Crin Antonescu egyértelműen elutasította az államfő arra irányuló felkérését, hogy a többségi kabinet megalakításáról tágyaljanak a Cotroceni-palotában. Antonescu szerint Băsescu államfő nem hagyott fel korábbi próbálkozásával, hogy megsemmisítse a PNL-t.

„Egyáltalán nem értünk egyet a felvetéssel. Tarian Băsescu ajánlatával túllőtt a célon, mivel semmi esélye annak, hogy egy PNL-PD-PLD kormányt megszavazzon a parlament, és mi nem lépünk bele egy ilyen csapdába. A PNL semmi szín alatt nem adja fel elnökként és kormányfőként sem Călin Popescu Tăriceanut, és az államfővel való megbeszélésnek semmi értelme nincs” – jelentette ki a liberális képviselő.

Puiu Hasotti liberális alelnök „olcsó csapdának” és megtévesztésnek nevezte az államelnök felvetését, amely szerinte előrehozott választásokhoz vezetne.

Demokrata párti források szerint a PD-t meglepte az államelnök bejelentése, akik korábban nem értesültek Băsescu szándékáról. Az elnöki közlemény megjelenése után Emil Boc elnök azt nyilatkozta, pártja nem ellenzi a PNL-vel és PLD-vel való együttműködést, de kizártnak tartja, hogy


az új kormányt továbbra is Tăriceanu vezesse.

A demokratákhoz hasonlóan a Liberális Demokrata Párt (PLD) június 4.-i közleményében leszögezi, bármilyen parlamenti többséggel rendelkező kormányt jobb megoldásnak tart, mint a jelenlegi kabinetet Tăriceanu vezetésével. A PLD közleménye szerint, mivel nincs egyetértés az előrehozott választásokat illetően, egy jobb-közép többségen alapuló kormányzat bizonyul hosszú távú megoldásnak.

A liberálisokkal ellentétben a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke Crisitian Diaconescu úgy nyilatkozott, az elnöknek jogában áll bármiféle erős kormányzat kialakítását kezdeményezni. Ezért a PSD elfogadja az új kormánytöbbség kialakítására vonatkozó elnöki meghívást. „Mindazonáltal nem egy személy, vagyis nem egyedül Tăriceanu kormányfő felel a kormányzati kudarcért” – jegyezte meg Diaconescu.

A Konzervatív Párt (PC) szóvivője, Bogdan Ciucă szerint, „az államelnök bármilyen ajánlatot megfogalmazhat, de ez az ajánlat szégyenletes.

A konzervatív képviselő szerint Traian Băsescu valószerűtlen ajánlatot tett, amit soha nem fognak gyakorlatba ültetni. „A felvetett kormányzati forma egy olyan kormányzathoz vezethet, amely már bizonyította működésképtelenségét, mivel a cirkuszok és széthúzás jellemzi, és az egyedüli tényező, amely ezt a három pártot egyesítené, az a hatalom, húsosfazékhoz való hozzáférés és az európai pénzalapok” – vélte Ciucă. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS