2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániában 4 millióval kevesebben fognak dolgozni 2050-re

2007. június 06. 13:54, utolsó frissítés: 14:14

4 millió lakossal csökkenhet 2050-ig a munkaképes populáció Romániában, amennyiben a jelenlegi születések arányának száma változatlan marad – számol be felmérés keretében a Gazdasági Kutatások Intézetének – demográfiai kutatásokkal foglalkozó részlege. A 20 és 64 év közötti munkaképes lakosság demográfiai hanyatlás következtében a jelenlegi 13 millió lakosról 9 millióra csökkenhet.

A „Demográfiai hanyatlás és a romániai populáció jövője” címen bemutatott felmérésből kiderül: Románia demográgiai trendje 18-ik éve negatív, és ha a közeljövőben nem növekedik jelentősen a születések száma, a demográfiai hanyatlás tovább tart az elkövetkező években. Ezt a társadalombiztosítási rendszer, az egészségügyi - és oktatási hálózat átalakításával lehet korrigálni.

A '90 utáni születések számának drasztikus csökkenése nagy mértékben az abortusz rendszerváltás utáni törvényesítésének tulajdonítható, ugyanakkor az elhúzódó társadalmi átmenet és alacsony életszínvonal is befolyásolta – áll a Román Akadémián június 5.-én bemutatott kutatásban.

A felmérés alapján kijelenthető, a mobilis lakosság csökkenése mellett várhatóan az elöregedés is hangsúlyosabbá válik. 1990-től napjainkig Románia populációja mintegy 1,5 millió lakóssal csökkent. Az egy nőre számított termékenység 1,3 pontos, a kívánatosnak tartott, generációváltást biztosító 2,1-es arányhoz képest.

Ezzel párhuzamosan a kutatás rendkívül magas, 65 százalékos kivándorlási arányt mért, amely további oka a hazai lakósságszám csökkenésének. A külföldön dolgozók zömmel a 20 és 40 év közöttiek, éppen az a korosztály, amely a populáció újratermelődését biztosíthatná. Az elhalálozások száma ugyancsak magas értékeket mutat.

Legmagasabb a születések száma a roma lakosság körében: 1000 főre 25,1 újszülött jut, ezt követi a török kisebbség 17,8-al és az ukrán 16,9-el. A románok 10,2-es aránnyal csupán a negyedik helyen szerepelnek, őket követi a magyar lakosság 9, 8-as aránnyal. (românia liberă)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS