2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

PSD kormány alakulhat?

2007. június 07. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

Parlamenti fölényüknek köszönhetően a szociáldemokraták dönthetik el a kormányalakítási viták kimenetelét.Noha Traian Băsescu a parlamenti pártokkal péntekre tervezett egyeztetések témájaként a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), a Demokrata Pártból (PD) és a Liberális Demokrata Pártból (PLD) álló kormánykoalíció létrehozását jelölte meg, az államfő sajtóértesülések szerintmár elkezdte a tárgyalásokat a szociáldemokratákkal (PSD).


A Mediafax hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó parlamenti források szerint Mircea Geoană PSD-elnök kedden este titokban találkozott az
államelnökkel és a demokraták vezetőivel, tegnap reggel pedig rövid megbeszélést folytatott Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnökkel a kormány támogatásáról.


A szociáldemokraták döntő szerepet játszhatnak a politikai stabilitás kapcsán kialakult jelenlegi helyzetben, mivel a parlament mindkét házában a PSD rendelkezik a legnagyobb frakcióval.


Az idézett források szerint az éjszakába nyúló június 5.-i esti találkozón Traian Băsescu megígérte az ellenzéki pártnak, hogy alakíthat – akár Mircea Geoană szociáldemokrata elnökkel is a miniszterelnöki székben. A hírügynökség értesülése szerint az államelnök legfőbb feltétele az volt, hogy a PSD segítsen megbuktatni a Tăricanu-kabinetet. Traian Băsescu és a megbeszélésen jelen levő demokrata párti vezetők azonban nem vállalnák nyilvánosan a közeledést a PSD-hez, és a háttérből támogatnák a szociáldemokrata kormányt, nyilatkozták a nevüket nem vállaló források.


Az értesülések szerint Traian Băsescu azt is megígérte a PSD-nek, hogy a demokraták támogatják a szociáldemokrata kormányt, ha a megyei decentralizált intézmények PD által jelölt vezetői tisztségükben maradnak, a demokraták közül kikerült prefektusok pedig a kormány teljes pénzügyi támogatását élvezik majd.


Ugyanezen források szerint, Mircea Geoană Călin Popescu-Tăriceanu kormányfővel folytatott június 6.-án rövid megbeszélést a kormány támogatásáról. A megbeszélésen Geoană a parlamenti támogatásért cserébe hét miniszteri tárcát kért pártjának a Tăriceanu-kabinetben, továbbá a két párt közeledésének nyilvános vállalását. A liberális pártelnök azonban elutasította a szociáldemokrata ajánlatot – fejtették ki az idézett források.


PSD-n belüli információik alapján a pártvezetés keddi ülésén nagy többséggel arról döntöttek, hogy szükség esetén a szociáldemokraták egyedül alakítsanak kormányt, Mircea Geoană pártelnök pedig arra kapott felhatalmazást, hogy egyszínű PSD-kormánynak szerezzen parlamenti támogatást.


Az elképzelések szerint ha a szociáldemokratáknak sikerül parlamenti támogatást szerezniük a tervezett PSD-kormány számára, bizalmatlansági indítványt nyújtanának be a Tăriceanu-kormány ellen. Amennyiben a parlament elfogadja a PSD-indítványát, Traian Băsescu a szociáldemokratákat bízná meg a kormányalakítással. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS