2021. március 4. csütörtökKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szigorú büntetésekkel járhat Romániára nézve a CIA-börtönökről szóló jelentés

2007. június 12. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Szigorú büntetést róhat ki Lengyelországra és Romániára az Európai Unió, amennyiben megalapozottak a titkos CIA börtönök működtetésére vonatkozó Dick Marty által bemutatott jelentésben szereplő vádak. Ennek ellenére az európai államok nem érdekeltek abban, hogy további nyomozásokat folytassanak az ügyben – áll a Reuters hírügynökség elemzésében.


A Reuters kommentár néhány európai hivatalosságra hivatkozik, akik úgy gondolják a Marty által összeállított jelentésben szereplő vádak bizonyítékok híján nem elég megalapozott. Mi több az elemzés szerint az Európai unió nem érdekelt a botrány nyomozás általi tovább mélyítésében.


Egy az ügyben nyomozó német európai parlamenti képviselő úgy nyilatkozott, a jelentésben szereplő titkosügynökökkel készített interjúk nem jelentenek elég
bizonyítékot a vád alátámasztásához, valamint nevek és adatok híján nehezen vehető komolyan a jelentés. A hivatkozott hiányosságok ellenére Dick Marty június 8.-i jelentésének eredményeként az EP elindíthatja saját vizsgálatát.


A börtönügy kapcsán Franco Frattini igazságügyi biztos úgy nyilatkozott, ha elég bizonyíték támasztja majd alá a CIA fogolytáborok létét, az „súlyos következményekkel” jár majd Románia és Lengyelország számára.


A kilátásba helyezhető szankciók maguk után vonhatják ezen országok szavazati jogának felüggesztését az EU-n belül. Mindazonáltal a szavazati jog időleges megvonására kevés esély van az elemzés szerint, mivel ez elakaszthatná a Unió tevkénységét, ahogyan az korábban Ausztria elszigetelésével történt 2000-ben.


Legtöbb az esélye az igazság kiderítésének, ha az amerikai kongresszusban lévő demokraták nyomást gyakorolnak a Bush-adminisztrációra, hogy számoljon el a terrorizmus-ellenes eszközeiről – véli a Süddeutsche Zeitung. Ha a terrorista-ellenes fogolytáborokért felelő CIA ügynökök rákényszerülnek, hogy számot adjanak az ügyről a Kongresszusnak, Romániát és Lengyelországot kompromittáló feltárások láthatnak napvilágot.Egy dél-koreai központi napilap szerint, az Európai Tanács (ET) szankcionálhatja a két országot az EP vagy az EB javaslatára, az általa biztosított emberi jogok megsértése miatt. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS