2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két óra alatt új útlevél: az extragyors ügyintézés plusz 100 lejbe kerül

2007. június 13. 12:11, utolsó frissítés: 12:11

Mindössze két óra alatt új útlevelet válthatnak ki az, aki hajlandó kifizetni a gyors ügyintézésre felszámolt sürgősségi illetéket – közölte kedden Mirela Fleancu, a bukaresti belügyminisztérium útlevélosztályának főfelügyelője.


A hatályos törvények szerint az utazáshoz szükséges iratot a hatóságok maximum 20 munkanapon belül bocsátják ki, sürgősségi eljárás kérvényezése esetében viszont legföljebb három nap az ügyintézés időtartama. Ezeket a határidőket az útlevélosztályok munkatársainak semmilyen körülmények között nem szabad túllépniük, hiszen ennél nagyobb késlekedés már törvénybe ütközik – hangsúlyozta Fleancu.

A maximális határidőn belül jóval rövidebb időtartamú ügyintézést is bevezettek. Így szokványos igényléssel legtöbb hét munkanapon belül, sürgősségi eljárás kérésekor pedig akár két óra alatt is kibocsáthatják az útlevelet. A szinte azonnali kibocsátás az igénylőnek 100 lej (32 euró) pluszköltséget jelent.

A főfelügyelő hangsúlyozta: ezt az utóbbi, rövidebb időtartamú ügyintézést csak abban az esetben biztosíthatják, ha a kérvényező a negyvenkét megyeszékhely valamelyikén működő útlevélosztályon nyújtja be igénylését.

A vidéken lakóknak amúgy saját falujuk rendőrhivatalában is benyújthatják a kérvényezéshez szükséges iratokat. A megyeszékhelyre történő szállítás miatt ők hét napon belül vagy két óra alatt nem kaphatják meg az útlevelet, de a maximális törvényes határidőn belül ők is hozzájuthatnak az útiokmányhoz – mondta a főfelügyelő.

Mirela Fleancu szerint a gyakorlatban is az a tapasztalat, hogy mind a 42 megyei útlevélosztályon sikerül betartani a minimális határidős ügyintézést, ugyanis ez nem okoz gondot Bukarestben sem, ahol általában a legtöbb kérvényezőt fogadják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS