2021. március 4. csütörtökKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frattini: CIA-börtönügyben elfogadhatatlanok a névtelen vallomások

2007. június 13. 16:53, utolsó frissítés: 17:08

Nem támasztják alá a romániai és lengyelországi titkos CIA-börtönök létét a Dick Marty jelentésében szereplő névtelen tanúvallomások – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek az Európai Unió egyik védelmi ügyekért felelős hivatalossága.


Az ügy kapcsán Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa azt nyilatkozta, tisztázni kívánja a két ország helyzetét a CIA-fogolytáborok ügyében. Dick Marty június 8.-án mutatta be az Európai Parlamentnek (EP) a Romániában és Lengyelországban terroristák kínzására működtett CIA-fogolytáborokról szóló több mint egy éves nyomozás eredményeit tartalmazó jelentést. Ezzel ellentétben Marty nem nevezte meg, hogy honnan származnak a nyomozás során börtönökről szerzett információk.

„Tényleg nem fogadhatjuk el mindazon névtelen tanúk vallomásait, akik titkos börtönökről beszélnek. Nem is vetjük el azonban ezeket, de ellenőrizni fogjuk az információk hitelességét” – nyilatkozta Frattini.

2005 folyamán Frattini a fogolytáborok ügyében azt nyilatkozta, ha az információk bebizonyosodnak, a vádlott országok komoly következményekkel számolhatnak.

George W. Bush amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy a CIA fenntart titkos börtönöket, mindazonáltal nem nevezte meg, hogy hol. Ezzel párhuzamosan Románia és Lengyelország egyértelműen tagadja a Dick Marty-jelentés vádjait.
Egy korábbi, 2006-ban kiadott jelentés arról számolt be, több, mint 20 államban működnek ilyen jellegű börtönök, ugyanakkor ezen országok részt vesznek a foglyok titkos továbbításában. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS