2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bolyai-ügyben az EP petíciós bizottságához fordulnak a romániai magyar akadémikusok

2007. június 14. 10:36, utolsó frissítés: 10:36

"Kérelmezzük, hogy a Petíciós Bizottság kezdeményezze a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektoránál a jogtalanul elbocsátott oktatók visszahelyezését, illetve a többnyelvű feliratok elhelyezését az egyetem épületeiben" – ezzel a beadvánnyal fordul három romániai magyar szervezet és 20 értelmiségi, köztük számos akadémikus az Európai Parlamenthez. A beadványt az aláírók az EP petíciós bizottságához juttatták el.

A dokumentumot többek között Benkő Samu, Csetri Elek, Egyed Ákos, Gábos Zoltán, Jakó Zsigmond, Nagy-Tóth Ferenc, Németh Sándor, Péter Mihály, Toró Tibor és Uray Zoltán akadémikusok, illetve Kányádi Sándor költő szignálja.

A dokumentum megismétli a Bolyai Kezdeményező Bizottság korábbi petícióban ismertetett érvanyagát. Ezek szerint Románia mintegy 21 millió állampolgárából 1,5 millió magyar nemzetiségű. Bár a magyar nemzetiségű lakosság Románia lakosságának 6,6%-át teszi ki, a felsőoktatásban tanulóknak csak 4,4%-a magyar nemzetiségű, és csak 1,6%-uk tanulhat magyar nyelven.

"A Babeş-Bolyai Tudományegyetem a romániai magyar diákság által legnagyobb számban látogatott felsőoktatási intézmény, amely önmagát multikulturálisként határozza meg. Ehhez képest a Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetősége akadályozza a magyar nyelv hivatalos használatát az egyetemi adminisztrációban, a magyar oktatási vonal nagyobb önállóságát és a magyar tagozat számára a valós önigazgatást biztosító magyar tannyelvű karok beindítását. Jelenleg Romániában nincsen önálló, államilag finanszírozott magyar oktatási nyelvű egyetem.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar oktatói az intézmény multikulturális jellegének megfelelően több esetben kérelmezték, hogy az intézmény épületeiben többnyelvű (román, magyar és német) feliratokat helyezzenek el a jelenlegi egynyelvű román feliratok helyett. 2005. és 2006. folyamán a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora és Szenátusa több, egymással, illetve az egyetem belső szabályzataival is ellentétes döntést hozott az ügyben. (...)

2006. november 22-én Hantz Péter egyetemi adjunktus az egyetem három épületében magyar nyelvű feliratokat helyezett el a román nyelvű feliratokat alá. A feliratokat a biztonsági személyzet néhány órán belül eltávolította.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora 2006. november 27-én javaslatot tett Hantz Péternek és Kovács Lehelnek az oktatói testületből való kizárására, amit az egyetem Szenátusa tisztázatlan körülmények között elfogadott" – áll a dokumentumban, melyet utolsóként a két érintett, Hantz Péter és
Kovács Lehel írt alá. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS