2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu kritikája és a Nagy Zsolt elleni eljárás a téma a magyar külügyben

2007. június 14. 11:13, utolsó frissítés: 11:34

A kisebbségi törvény, a Nagy Zsolt informatikai miniszter elleni eljárás, valamint Traian Băsescu a magyarországi kisebbségpolitikát bíráló kijelentése is szóba került Szőke László magyar külügyminisztériumi szakállamtitkár és Ireny Comaroschi budapesti román nagykövet szerdai találkozóján.

A tárgyalásról kiadott közlemény szerint az államtitkár "emlékeztetett arra is, hogy magyar partnerének küldött levelében Răzvan Ungureanu korábbi külügyminiszter kilátásba helyezte a magyar nyelvű feliratok 2007. július 1-től kezdődő elhelyezését a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen; a szakállamtitkár érzékeltette: a magyar fél előrelépésre számít az egyetemmel kapcsolatos kérdésekben."

A találkozón Szőke elmondta, "sajnálattal értesültek" Băsescu elnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bukaresti diszkriminációellenes konferenciáján elhangzott, a magyarországi kisebbségpolitikát bíráló kijelentéséről.

A közlemény szerint az államtitkár kitért arra is, hogy aggályokat kelt a Nagy Zsolt informatikai miniszter elleni eljárás, valamint a további négy RMDSZ-es tisztségviselő ellen indult büntetőjogi vizsgálat is, mert "a körülmények alapján nem lehet kizárni, hogy ezek az eljárások az RMDSZ ellen irányuló politikai törekvéseket is szolgálhatnak".

A külügyi közlemény szerint "a romániai magyar érdekképviselet kormányzati szerepvállalása az elmúlt évtizedben mind a régió etnikumközi viszonyainak javítása, mind a magyar-román bizalomépítés és partnerség szempontjából igen hasznos volt. Mindkét ország érdekeit szolgálná, ha ezt a – kétoldalú kapcsolataink szempontjából is fontos – kedvező hatást sikerülne megőrizni, és a romániai magyarság aktív országos politikai szerepvállalását nem veszélyeztethetnék rövid távú, taktikai törekvések" – áll a dokumentumban.

A megbeszélésen a magyar külügyi államtitkár "örömmel nyugtázta", hogy július 3-án Bukarestben ülést tart a kétoldalú kisebbségügyi vegyes bizottság, egyben tájékoztatást kért a kisebbségi törvény továbbra is húzódó parlamenti elfogadásának kilátásairól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS