2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tőkés Washingtonban: félő, hogy a kelet-európai rendszerváltozás megrekedt

2007. június 14. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Tőkés László püspök szerint a rendszerváltozás Közép-Kelet-Európában megakadt, "jó esetben félúton, de félő, hogy megrekedt". "Ezt Romániában úgy mondják, hogy ellopták a forradalmat, de ne áltassuk magunkat, ez nem román sajátosság" – fogalmazott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, aki a kommunizmus áldozatainak tiszteletére állított emlékmű avatásán vett részt Washingtonban.

A püspök "A kommunizmusból Európába" címmel tartott előadást szerdán a Kossuth Házban helyi magyaroknak. Tőkés arról beszélt, hogy amikor 1989-ben kártyavárként omlottak össze a közép-keleti európai rezsimek, "azt hihettük és hittük is sokan, hogy újból Európában vagyunk, a későbbiekben azonban rá kellett ébrednünk, hogy tévedtünk".

"Miközben örömmel éltük meg a kommunizmus bukását, nem tudjuk történelmünkben elhelyezni, feldolgozni" – mondta, megjegyezve, hogy 18 évnek kellett eltelni, amíg a szabadság hazájában fel lehetett állítani az emlékművet.

Véleménye szerint a posztkommunista korszakra rányomja bélyegét a kommunizmus öröksége: a hallgatás falát a hazugság fala váltotta fel, a mentalitásbeli örökség mérgezi a jelent. Az erőszak és a hazugság volt a kommunizmus két fő tartópillére, és most "a társadalmi rangra emelt hazugság tovább dívik országainkban,


a nép sokszor ugyanúgy lenyeli cinkosan, amivel megetetik".

A washingtoni emlékművet a kommunizmussal való szembenézés "szerény jelének" mondta. Szerinte az európai döntéshozók nem hajlandók szembenézni a valósággal, az Európai Unióban máig nem lehet kiadni egy egységes állásfoglalást a kommunizmus elítéléséről.

Véleménye szerint nem tisztázódott a kommunizmus nemzetrontó, nemzetromboló szerepe a 20. századi magyar történelemben. Szavai szerint "vértelen világháború zajlik a hazugság, a történelmi és politikai igazságtalanság ellen". Tőkés László szerint meg kell találni annak a feltételeit, hogy végleg a történelembe lehessen helyezni a kommunizmust. Ilyen feltétel mindenekelőtt a kommunista közszereplők kiiktatása, "ha csak Pál apostolként nem tértek meg".

"A kommunizmust és a nácizmust nem mérhetjük kétféle mércével, az embertelenségük a közös nevező, amely a kettőt párhuzamba állítja". Az Európa felé haladás további feltétele az erkölcsi igazságtétel – tette hozzá.

Hámos László, a New York-i székhelyű Magyar Emberjogi Alapítvány (HHRF) alapító-elnöke arról beszélt: "lélekemelő volt hallani", ahogy Tom Lantos, az amerikai kongresszus magyar származású képviselője az emlékmű avatásakor az 56-os magyar forradalom szerepét méltatta a kommunizmus bukásában. Tőkés László szerdán találkozott Tom Lantossal és az amerikai külügyminisztérium tisztségviselővel, akikkel a romániai magyarságot érintő ügyekről tárgyalt, csütörtökön a nemzetbiztonsági tanácsban fogadják. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS