2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bukarest: nincs etnikai alapja az RMDSZ-esek elleni nyomozásnak

2007. június 15. 11:00, utolsó frissítés: 11:08

A diplomáciai gyakorlatban szokatlanok azok a megjegyzések, amelyekkel a magyar külügyminisztérium nyilvános formában értékelte a Nagy Zsolt miniszter és az RMDSZ további négy tagja ellen indított büntetőjogi eljárásokat – állapította meg csütörtökön napvilágot látott közleményében a külügyminisztérium.

Közleményében a külügyi tárca a Szőke László külügyminisztériumi szakállamtitkár és Ireny Comaroschi budapesti román nagykövet szerdai találkozójáról kiadott közlemény tartalmára reagált. Ez utóbbi szerint Budapesten aggályokat kelt a Nagy Zsolt informatikai miniszter elleni eljárás, valamint a további négy RMDSZ-es tisztségviselő ellen indult büntetőjogi vizsgálat is, mert a magyar fél szerint ezek az eljárások az RMDSZ ellen irányuló politikai törekvéseket is szolgálhatnak.

Ezzel kapcsolatosan a bukaresti külügyi közleményében ez olvasható: minden román állampolgár etnikai hovatartozásától függetlenül egyenlő a törvény előtt. Romániában, akárcsak bármely jogállamban a még folyamatban lévő büntetőjogi eljárások nem válhatnak nyilvános értékelések tárgyává – áll a dokumentumban, amely hangsúlyozza, hogy egy jogállamban egyetlen büntetőjogi vizsgálat sem indul etnikai szempontok alapján.

A bukaresti közlemény utal Szőke Lászlónak arra a megállapítására is, amely Traian Băsescu elnöknek az EBESZ bukaresti diszkriminációellenes konferenciáján elhangzott, a magyarországi kisebbségpolitikát bíráló kijelentésére vonatkozott. A román külügyi tárca szerint a magyar álláspont tulajdonképpen megerősítése annak, hogy a két ország árnyalataiban eltérő módon közelít a kisebbségvédelem kérdéséhez.


"Ismert tény, hogy a román állam biztosítja a parlamenti képviseletet


a nemzeti kisebbségek számára, amelyek ténylegesen részt vesznek a határozathozatali folyamatban a román társadalmat érintő minden területen. A magyar állam egyelőre nem biztosítja a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletét" – olvasható a bukaresti közleményben. Románia következetesen segíti a nemzeti kisebbségek képviselőit – hangsúlyozza a dokumentum –, hogy bármilyen szinten jelen lehessenek minden fórumon, mégpedig az ENSZ, az Európa Tanács és az EBESZ dokumentumaiban rögzített európai normák szellemében.

A román külügyi tárca elismeréssel szól a romániai magyarok képviseleti szervének tevékenységéről, amellyel – mint olvasható – hozzájárult az elmúlt években a kormányzati sikerekhez. A magyar kisebbség választott képviselői jelentős szerepet játszottak a helyi, országos és európai szervek, illetve az európai fórumok munkájában is – teszi hozzá a dokumentum.

A bukaresti közlemény válaszol a magyar államtitkárnak arra az utalására is, hogy Răzvan Ungureanu korábbi külügyminiszter levelet írt tavaly magyar partnerének, s abban kilátásba helyezte a magyar nyelvű feliratok 2007. július 1-től kezdődő elhelyezését a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE). A csütörtöki román közlemény megállapítja: ebben a levélben a román diplomáciai akkori vezetője semmiféle olyan kötelezettséget nem vállalt, amely szembehelyezkedne az egyetemi autonómia elveivel.

A román külügyi tárca leszögezi, hogy az e témában hozandó határozat tartalmát és időpontját illetően kizárólag az egyetem az illetékes. (rompres, mfax, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS