2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visszautalta a polgári bíróság elé a '89-es forradalom és a bányászjárások ügyét az Alkotmánybíróság

2007. június 20. 20:13, utolsó frissítés: 20:13

Alkotmányellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság a büntető eljárásjog egyik módosító bekezdését, amely szerint a '89-es forradalom és azt követő bányászjárások ügyében elindított vizsgálatokat alapfokra kéne visszautalni.


A taláros testület döntése ellen számos civil szervezet tiltakozott, arra hivatkozva, hogy a döntés következtében a 1989-es forradalom kapcsán elindított bírósági ügyeket alapfokon kéne újratárgyalni.

Az alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezés a 356/2006-os törvény 3. fejezetében, a 2. bekezdésben található. Eszerint a folyamatban lévő ügyeket, amelyeket a rendelkezés érvénybe lépésekor katonai bíróságok tárgyalnak, a továbbiakban ugyanazon a szinten kell elbírálni. A civil szervezetek felháborodását az okozza, hogy számos '89-es forradalomhoz kötődő ügyet már magasabb szinten kellett volna továbbtárgyaljanak a bíróságok.

Ezzel párhuzamosan, az Alkotmánybíróság döntése értelmében a katonai bíróságok a továbbiakban csupán olyan ügyeket tárgyalhatnak, melyekben a fegyveres testület tagjai is érintettek. Az olyan ügyek, amelyekben katonák és civilek egyaránt érintettek, a továbbiakban polgári bíróságok hatáskörébe tartoznak.

A döntés az egyik legvitatottabb pert, az 1990 június 13-15.-e közötti bányászjárás miatti eljárást is érinti, melyben az egyik fő vádlott Ion Iliescu volt államfő, akit fő- és mellékvádlottként egyaránt négy személy halálával kapcsolatban vonhat felelősségre az illetékes bíróság. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS