2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kánikula: veszélyben a víz- és az áramellátás

2007. június 21. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

A kánikula miatt az ország déli részén veszélybe került a víz- és áramellátás. Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a mostani kánikula akár a legnagyobb szárazságot is okozhatja az ország történetében.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter a lakosság megóvása érdekében a készenlétben lévő mentősök számának növelésére, az egészségügyi személyzet munkaidejének meghosszabbítására utasította a megyei közegészségügyi igazgatóságokat.

A tárcavezető "melegen ajánlotta", hogy a polgármesteri hivatalok biztosítsanak ásványvizet a lakosságnak ezekben a napokban, amikor a 36-38 fokos hőmérséklet jóval meghaladja az ebben az időszakban megszokott átlagértéket. Bukarestben közel ezren hívták a mentőket a hőség miatt.

>> Melegrekord lesz az év leghosszabb napján >>


Az ország déli, délkeleti és délnyugati megyéit gyakorlatilag katasztrófasújtotta körzetnek nyilvánították. Vrancea megyében már korlátozták a vízhasználatot, Gorjban 215 szökőkút száradt ki, Dolj megyében is rendkívül magas azoknak a száma, akik a nagy meleg miatt lettek rosszul.

Az áramszolgáltatók vezetőinek közlése szerint veszélybe kerülhet az ország áramellátása is. A Duna vízhozama másodpercenkénti 4000 köbméterre csökkent, ami alig 60 százalékát teszi ki a normális hozamnak. Emiatt a vaskapui vízerőmű termelése csökkent, de veszély fenyegeti a cernavodai atomerőmű termelését is.

Cristian David belügyi és közigazgatási miniszter figyelmeztetett: számítani kell arra, ha a hőség tovább tart, megtörténhet, hogy fennakadások lesznek a vízszolgáltatásban. Jelezte: ahol szükség van, ott dolgozzanak ki külön programot a lakosság és az állatok ivóvizének biztosítására.

Ugyanakkor a közegészségügyi és állategészségügyi hatóságokat utasították: készüljenek fel arra, hogy intézkedéseket hozzanak majd az esetleges járványbetegségek továbbterjedésének megakadályozására. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS