2021. március 4. csütörtökKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem voltak Romániában titkos CIA-börtönök, állítja a védelmi exminiszter

2007. június 25. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Cáfolja az Európa Tanács titkos CIA-börtönök ügyében vizsgálódó jelentéstevőjének, Dick Marty Románia esetében megfogalmazott vádakat Ioan Mircea Paşcu volt védelmi miniszter, miszerint 2003 és 2005 között az ország területén titkos CIA-fogházak működtek volna.


Paşcu – aki jelenleg az Európai Parlament külügyi bizottságának alelnöke – levélben válaszolt a raportőrnek, melyben sajnálatát fejezte ki, amiért a jelentéstevő nem vette figyelembe az ártatlanság vélelmének elvét.

A jelentés név szerint is megemlíti a volt tárcavezetőt. Marty szerint a CIA Paşcu tudomásával szállította Romániába az afganisztáni és iraki hadszíntéren elfogott al-Kaida-tagokat. Paşcu kifogásolja, hogy – bár Marty megvádolta azzal, hogy tudott a CIA-börtönökről – személyesen nem kérdezte meg az ügyben, megsértve ezzel a másik fél meghallgatásának elvét.

Dick Marty két héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra a kelet-európai, köztük Romániába telepített CIA-fegyenctáborokól szóló jelentését, melyben arról számol be, hogy az Amerikai Egyesült Államok hírszerző szolgálata 2003 és 2005 között titkos börtönöket üzemeltetett Románia területén.

Paşcu azt is közölte, hajlandó megjelenni az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése előtt is, hogy szembenézzen a Marty által begyűjtött tanúvallomásokkal, melyben olyan cselekedetekkel vádolták meg, amelyeket nem követett el.

A Európa Tanács raportőrének jelentésében Paşcun kívül Ion Iliescu, Traian Băsescu, Ioan Talpeş és Sergiu Tudor Medar neve is fölmerült. A dokumentumba foglaltak szerint mindezeknek a személyeknek tudomása volt a titkos börtönök létezéséről, továbbá hozzájárultak a fegyenctáborok titokban tartásához. (krónika/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS