2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hőségriadó: 40 fok várható kedden, 22-en haltak meg

2007. június 25. 16:46, utolsó frissítés: 18:57

Narancssárga színjelzésű hőségriadót hirdetett ki az ország nyolc megyéjére, keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), ezzel váltva fel a korábban egy fokozattal alacsonyabb figyelmeztetését.


A hőségriadó Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi és Brăila megyékre, valamint Bukarestre vonatkozik, ahol a hőmérséklet kedd délben és délután meghaladhatja a 40 fokot is.

Országszerte összesen 22 olyan halálesetet jelentettek a legutóbbi öt napon, amelyet a szokatlanul nagy meleg okozott. Egy 85 éves, szívbeteg, magas vérnyomással is küszködő aradi férfit például holtan találtak a kertjében, a vizsgálat kimutatta: a magas hőmérséklet okozta vesztét.

A megyében különben két nap alatt hárman vesztették életüket a meleg miatt. Egy 58 éves nő az egyik áldozat, a másik pedig egy 47 éves férfi, aki őrként dolgozott egy farmon, s a melegben való tartózkodás miatt érte a halálos agyvérzés. Beszterce-Naszód megyében hat személyt szállítottak kórházba az utóbbi napokban amiatt, hogy a kánikula által megzavart állatok megharapták őket.

A kánikula által leginkább érintett megyékben a helyhatóságok és az egészségügyi intézmények 143 elsősegélynyújtó pontot hoztak létre a települések zsúfoltabb övezeteiben. Az egészségügyi hatóságok a médián keresztül folyamatosan óvatosságra intik a krónikus betegeket, az idős korúakat.

Decebal Traian Remeş mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy 1,2 millió hektár termőterületet érintett többé-kevésbé súlyosan a nagy szárazság. Csupán a termelők nagyon kis része fog teljes kártérítést kapni az elszenvedett terméskiesésért: csak azok, akik biztosítást kötöttek valamelyik biztosító társasággal.

A mezőgazdasági minisztérium becslései szerint az idén a gabonafélék átlagos hektárhozama 1,6 tonna lesz, vagyis sokkal alacsonyabb, mint az előző két év 2,9, illetve 2,7 tonnás átlaga. Csupán a búzatermés 61 százalékkal lesz kisebb, mint az előző években – állítják. (realitatea, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS