2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iliescu nem érzi felelősnek magát az 1990-es bányászjárás áldozataiért

2007. június 27. 19:15, utolsó frissítés: 19:15

Harmadik beidézésre június 27.-én végül megjelent a katonai bíróság kihallgatásán Ion Iliescu ex-elnök, akit az 1990-es bányászjárás ügyében vizsgálnak. A kihallgatáson Iliescu elmondta, nem érzi felelősnek magát az 1990 június 13-16-i bukaresti bányászjárás halálos áldozataiért.


„A vizsgálatokat olyan egyének és csoportok indították, akik mindenféle eltévelyedett dolgokat állítanak. Egyelőre az ügyészek semmiféle bizonyítékot nem tudtak ezekre vonatkozóan felmutatni. A vádakat olyan személyek fogalmazták meg, akik maguk is számos problémával küzdenek. Megkérdőjelezhető ezen személyek moralitása” – nyilatkozott az ellene felhozott vádakról a szociáldemokrata szenátor.

Iliescunak eredetileg június 22.-én, és 26.-án kellett volna megjelennie az ügyészségen. Első alkalommal a szenátor arra hivatkozott, hogy könyvbemutatón vesz részt Temesváron, másodszor a szociáldemokraták kormány elleni egyszerű indítványának megvitatása miatt hiányzott. Korábban az ex-elnök ügyvédje sem jelent meg az ügyészségen.

A volt államfőt az ügyészség négy civil haláláért vádolja, akik az 1990-es fővárosi bányászjárás során vesztették életüket.

Ugyanezt a dossziét korábban már lezárták az ügyészek; akkoriban a bányászjárásban elhunyt négy személy haláláért Mihai Chiţac volt védelmi minisztert és Gheorghe Andriţát, ennek helyettesét vádolták. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS