2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyetért az ET a CIA-börtönügy raportőrével: voltak titkos fogolytáborok

2007. június 28. 15:19, utolsó frissítés: 15:19

Valóban volt egy programja a terrorizmussal vádolt személyek külföldi fogvatartására és kihallgatására az Egyesült Államoknak egyes európai kormányzati szervek közreműködésével, s ezt a programot éveken át titok övezte, méghozzá a NATO keretein belül meghatározott, egyes kérdések bizalmas kezelésére vonatkozó szabályok szigorú tiszteletben tartása miatt.


Az európai kormányok többsége nem biztosított kellő mértékű betekintést az ezzel kapcsolatos ügyekbe – állítja június 26.-án elfogadott jelentésében az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, amely éppen ezért felszólítja a NATO-t: hozza nyilvánosságra a terrorizmus elleni harccal kapcsolatos, 2001. októberi határozatának mindeddig titkos elemeit.

Dick Marty svájci törvényhozó jelentésében 2005 vége óta foglalkozik az amerikai titkosszolgálat, a CIA állítólagos európai fogolyjáratainak, titkos börtöneinek kérdésével. Első erre vonatkozó eredményeit tavaly júniusban fogadta el az emberi jogokkal foglalkozó Európa Tanács parlamenti közgyűlése.

Az újabb jelentés lényegében megismétli az első, tavalyi dokumentum megállapításait. Eszerint a határokon átnyúló fogolyszállítás illegális „pókhálóként” működött, továbbá Romániában, illetve Lengyelországban titkos börtönök is voltak.

A Marty által megfgalmazott vádakat mindkét ország határozottan cáfolja, s a közgyűlési határozati javaslathoz mind a lengyel, mind a román képviselők tiltakozó nyilatkozatot fűztek.

A román és lengyel képviselők a tegnapi strasbourgi parlamenti vitában is heves utóvédharcokat vívtak a jelentés ezzel kapcsolatos pontjainak megváltoztatására, s egyik módosító indítványukkal sikerült elérniük, hogy a parlamenti közgyűlés határozata „lényegében sikerült megállapítani ilyen fogolytáborok létezését a két országban” kitétel helyett a „nagy valószínűséggel sikerült megállapítani” formulát alkalmazza.

A felszólaló román képviselők az eddigi érveket megismételve hangsúlyozták, hogy Marty semmilyen, a titkos börtönök létezését alátámasztó konkrét bizonyítékot nem mutatott be, és figyelmen kívül hagyta a román hatóságok vizsgálatainak eredményeit, amelyek kimondják: nem működtek ilyen intézmények az országban.

A tavalyi, majd az idei Marty-jelentés valóban nem hoz perdöntő bizonyítékokat állításai alátámasztására. A svájci törvényhozó mindezt azzal próbálta kivédeni, hogy mivel számos tagállam kormánya nem működött együtt az ET vizsgálattal, sok esetben kénytelenek voltak olyan források információit is igénybe venni, akik nevük elhallgatását kérték. Marty azt hangsúlyozta, hogy nem egyes országok megvádolása volt a cél, hanem a demokratikus értékek melletti kiállás.

Figyelmeztetett: nem szabad csak a román és a lengyel esetre koncentrálni; másutt, így Olaszországban és Németországban is akadályozzák a kormányzati szervek – államtitkokra hivatkozva – az igazság kiderítését. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS