2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eladják Kovászna fénykorának legjobb két szállóját

2007. június 28. 16:21, utolsó frissítés: 17:16

Két kovásznai szállodát bocsájt áruba az elkövetkező hetekben az állami vagyon és -protokollalap (RAPPS). A tündérvölgyi Fenyő Szálló és az üdülő központjában lévő Kovászna Kisszálló annak a 13 ingatlannak a listáján szerepel, amelyek eladását ezen a héten hirdette meg a kormány főtitkársága.

A protokollalap versenytárgyaláson kívánja értékesíteni a szállodákat. Ezt megelőzően értékbecslők állapítják meg a kikiáltási árat.

A tündérvölgyi Fenyő Szálló Kovászna egyik legjobb szállodájának számít. A 85 szobás épülethez 2,2 hektáros terület, kezelőbázis és vendéglő is tartozik. A fürdőváros nevét viselő központi fekvésű „minihotel” a város központjában fekszik, 482 négyzetméteres telek tartozik hozzá. Az épület adósság fejében került a mezőgazdasági bank tulajdonából az állam tulajdonába, jelenleg alig használják.

A 80-as évek elején elegánsnak számító Fenyő Szálloda a Román Kommunista Párt (PCR) tulajdonában állt 1989 előtt. Zsuffa Levente, Kovászna polgármestere szerint felépítése óta nem újították fel, ezért a leendő vásárlónak alaposan a zsebébe kell nyúlnia. A szállodák jelenlegi RAPPS sinaiai területi kirendeltségéhez tartoznak.

A pályázatok kapcsán Nastasia Gehorghe, az RAPPS felelőse elmondta, „Egyelőre senki nem tett le szándéknyilatkozatot” a szálloda bitokbavételére. A versenytárgyalásra csak a módszertan kidolgozása után kerülhet sor – fejtette ki az igazgató.

A kiárusítás kapcsán Kovászna polgármestere elmondta, az állami protokollalap nagy árat kér a szállodákért, mert nem tartja elsődleges fontosságúnak, hogy még az idén vevőt találjon.

Az ásványvizeiről, gyógyfürdőiről és mofettáiról híres háromszéki kisváros szállodái mintegy 2200 vendég befogadására alkalmasak. Mivel a gyógyturizmus nem évszakhoz kötött, 1989 előtt folyamatosan telt ház volt a kovásznai vendéglátó egységekben. Az utóbbi években azonban kissé megcsappant a látogatók száma. „Fel kellene újítani az épületeket, az éttermeket, javítani kellene a szolgáltatások minőségén, és csökkenteni kellene az árakat” – sorolta a fellendülés feltételeit a polgármester. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS