2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bürokratikus packázás akadályozta a kolozsvári PTI akkreditációját

2007. július 02. 16:19, utolsó frissítés: 18:24

Nagyrészt helyrebillent az erdélyi protestáns egyházak által közösen működtetett teológia költségvetése – erről számolt be Rezi Elek rektor, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet (PTI) vezetője a hallgatók, a tanárok és más érdeklődők előtt elmondott tanévértékelő beszédében. A rektor a vasárnap 6 órai tanévzáró ünnepségen kvázi lapunk két cikkére válaszolva arról is részletesen szólt, hogy előrelépés történt a PTI akkreditációja ügyében.


A fő problémát az okozta, hogy az 1990 után megjelent tanügyi törvény és számos módosítása hol teljes jogú, akkreditált felsőoktatási intézményként ismerte el a PTI-t, hol csak ideiglenesen elismert egyetemként sorolta be. 2005-ben, a bolognai rendszer bevezetésekor jó alkalom nyílt a tisztázásra, ezt viszont a PTI elmulasztotta – magyarázta dr. Rezi Elek.

Tavaly ősszel ennek kapcsán a felsőoktatási minőségbiztosítással foglalkozó országos hatóság (ARACIS) azt válaszolta a PTI megkeresésére, hogy az intézet jogi helyzetének tisztázásában a tanügyminisztérium az illetékes.

Az intézet küldöttsége idén februárban személyesen tárgyalt erről Bukarestben egy minisztériumi tanácsossal, akinek javaslatára egy emlékiratot állítottak össze, melyben az intézmény folyamatos fennállására hivatkozva kérték a PTI elismertetését egy kormányhatározat révén.

Az emlékiratot március közepén a teológiai képzés gondjainak megvitatására összehívott evangélikus, református és unitárius püspökök véglegesítették és írták alá. A dokumentumot májusban terjesztették fel az oktatási tárcához. A minisztérium június elején érkezett válasza szerint viszont


mégis az ARACIS illetékes;

ennek nyomán a rektor személyesen tárgyalt a hatóság elnökével, így beindul az intézményi akkreditáció – zárta a témát Rezi Elek.

Ami a PTI megbillent anyagi helyzetét illeti, mostmár az intézet csak a három fenntartó egyház saját nyugdíjpénztárainak tartozik, egyéb tartozása – például közszolgáltatók fele – nincs. A saját szubvenció-részével elmaradó Királyhágómelléki Református Egyházkerület Budapesten szervezett jótékonysági koncertet a PTI támogatására, és ennek bevételét átutalta az intézetnek.

A rektor külön megköszönte az Erdélyi Református Egyházkerületnek, az evangélikus-lutheránus egyháznak, valamint az unitárius egyháznak, hogy ütemterv szerint járultak hozzáa PTI költségvetéséhez. Mint a rektor elmondta, ezen felül magyarországi pályázataik pozitív elbírálását várják. Ide kapcsolódik, hogy egy, a három fenntartó egyház szakértőiből álló bizottság már elkészítette javaslatait a PTI gazdálkodásának javítására.

Ami a PTI-ben folyó tudományos munkát illeti, a rektor beszámolója szerint az intézet tanárai két kötetet szerkesztettek, 47 szakcikket közöltek hazai és nemzetközi folyóiratokban, illetve számos nemzetközi szakmai tanácskozáson vettek részt.

A tanévzáró keretében könyvcsomagokat kaptak a kiváló eredményt elért és teológus hallgatók; valamint ún. gyémánt- és aranydiplomákat osztottak ki az 1947-ben, illetve az 1957-ben végzett, nyugdíjas lelkipásztoroknak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS