2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: nem tágít Dorin Florea a kétnyelvű táblák ügyében

2007. július 03. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Kizárólag az állam hivatalos nyelvén készítteti el az új utcanévtáblákat Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester. Erről az elöljáró tegnapi sajtótájékoztatóján nyilatkozott. Mint hangoztatta: „legfeljebb a magyarok kedvéért a román név után odaíratjuk az utca szócskát”.

Arra a felvetésre, hogy mit tesz, ha az RMDSZ-többségű önkormányzati testület a valós kétnyelvűség mellett dönt, Florea úgy vélekedett, nincs szüksége tanácsi határozatra, a problémát polgármesteri rendelettel is meg tudja oldani.

„A két alpolgármester és az önkormányzat RMDSZ-es frakciója ragaszkodik a valós kétnyelvűséghez” – nyilatkozta a Krónikának Bakos Levente városi frakcióvezető.

Az alpolgármester az elmúlt hetekben felfrissítette és pontosította a város utcanévjegyzékét, és egy szakértőcsoport segítségével lefordíttatta a magyar megfelelővel még nem rendelkező utcaneveket is.

Bakos szeretné, ha a tanács még e heti ülésén elfogadná a jegyzéket, de a napirendet összeállító polgármester nem terjesztette a megvitatandó tervezetek közé. Dorin Florea azzal érvelt, hogy a tervezet nincs megfelelőképpen előkészítve, és kiegészítésre szorul. Bakos mégis azt reméli, hogy tanácsostársai utólag is napirendre tűzik majd elfogadják a jegyzéket. Szerinte ebben az esetben már csak az maradna hátra, hogy a kétnyelvű táblák kihelyezéséről is határozat szülessen.(krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS