2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hivatalosan is felszámolják a kétmegállós határátkelőket a román-magyar határon

2007. július 04. 19:15, utolsó frissítés: 19:15

Jóváhagyta a Románia és a Magyar Köztársaság közötti határátlépésre vonatkozó megállapodást mai ülésén a kormány. A felek 2004. április 27-én írták alá Bukarestben a határátlépés ellenőrzésére vonatkozó egyezményt, amelyet a két kabinet a 2006. december 21.-i első közös kormányülésen újított meg.


A megegyezés célja az volt, hogy megkönnyítse a két ország közötti átkelést, folyamatossá téve a határforgalmat. Ennek értelmében Románia és Magyarország között életbe lépett az Unióban általánosan érvényben lévő szokás: a két tagország hatóságai az őket elválasztó határszakaszon közösen végzik el az útlevél-és vámvizsgálatot.

Cseke Attila államtitkár, a közös kormányülések egyik előkészítője elmondta, az ún. „egymegállós” ellenőrzést átmenetileg vezették be 2007 január elsejétől, de mostantól alkalmazzák véglegesen a közúti határforgalomban.

„Azóta általában a beléptető ország területén, csak egyszer ellenőrzik az utazókat. Ez pedig jelentős könnyítés, mindannyian érezhettük, hiszen nemrég még csupán útlevéllel, pénzt felmutatva léphettünk be akár Magyarországra is. Ehhez képest gyökeres változást jelentett a közös kormányülésen hozott döntés, amelynek eredménye ez a megállapodás – mondta az államtitkár.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS