2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Tamara nagynéni"-ügy: leáll a Năstase elleni vizsgálat

2007. július 05. 20:55, utolsó frissítés: 20:55

Helyt adott az Alkotmánybíróság július 5.-én a Năstase házaspár által benyújtott óvásnak, mely szerint alkotmányellenes az Adrian Năstase ex-kormányfő ellen indult vizsgálat a Zambaccian-ügyben. A volt kormányfőt többszöri megvesztegetéssel, zsarolással és hivatali jogaival való visszaéléssel, míg feleségét, Dana Năstaset megvesztegetésben való bűnrészességgel vádolták.


A volt miniszterelnök ügyvédje a miniszteri felelősségrevonás törvényének egy előírását kifogásolta, mely szerint funkcióban levő, illetve volt miniszter esetében más-más eljárást kell követni: volt minisztert egyszerű állampolgárként vizsgálnak, funkcióval rendelkező kormánytag kivizsgálásához egy különleges, államelnök által felállított bizottság jóváhagyása szükséges.

A védelem úgy érvelt, hogy ez a kitétel diszkriminatív és alkotmányellenes. Az Alkotmánybíróság helyt adott az óvásnak, bár egyelőre nem indokolta meg a döntést.

A mai döntés eredményeként Năstase ügyiratát visszautalják a Korrupcióellenes Ügyészség elsőfokú döntéshozatali szintjére.

Az eljárás törvénytelensége kapcsán az alkotmánybíróság felhívta a figyelmet egy procedurális rendelleneségre, mivel a képviselőház nem járult hozzá az eljárás elindításához - miközben ezt a miniszeri felelősségrevonás törvényének értelmében meg kellett volna tennie - csakis az alsóház beleegyezésével indítható újra a bűnvádi eljárás. Ennek következtében a DNA-nak számos bizonyítékot újból össze kell állítania.

A halasztás következtében a bűnvádi eljárást leghamarabb egy év múlva indíthatja újra az ügyészség.(hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS