2021. március 7. vasárnapTamás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fegyelmit kér a kritikus publicisztikákat közlő Visky S. Béla ellen a királyhágómelléki egyházkerület

2007. július 05. 22:09, utolsó frissítés: 2007. július 06. 14:50

Fegyelmi vizsgálatot kér a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) Visky S. Béla kolozsvári teológiai tanár, a BBTE református tanárképző tanárának oktatója ellen. A vád Visky ellen az, hogy "sorozatos és szándékosan rágalmazó kampányt folytat a református egyház ellen", az egyházi törvénykönyv, a kánon 30. paragrafusára hivatkozva.


A KRE közgyűlése azért fordult fegyelmi témában az erdélyi egyházkerülethez, mert a testület tagjai szerint Visky "botrányos viselkedésével sorozatosan és szándékosan rágalmazó kampányt folytat a református egyház ellen" – tudósít a Krónika napilap. Az eljárás azért csak az erdélyi egyházkerületben folyhat csak le, mert Visky a Kolozsvár központú kerület lelkésze.

Visky S. Béla három, erdélyi és magyarországi lapokban közölt elemzésében vitatta mindkét egyházkerület megnyilatkozásait az europarlamenti választások kapcsán, és egyik publicisztikájában többek közt azt fejtette ki, hogy Tőkés László püspököt alkalmatlannak látja az EP-tagságra. A négy cikk a következő:

>> Nehéz ma reformátusnak lenni >> (Szabadság, február 28.)
>> Templomaink nyugalmáért >> (Krónika, március 2.)
>> Adalékok egy kortárs magyar drámához. Nyílt levél Tőkés István részére >> (Szabadság, március 17.)
>> A király meztelen >> (Erdélyi Riport, március 22., részben újraközölte az Élet és Irodalom, március 23.)


"Egyszerre tragikus és groteszk ez a kolozsvári és erdélyi református panoráma. És nagyon félek, hogy ez még csak a kezdet. Félek, ha nem vigyázunk, bekövetkezhet a legrosszabb: hogy a templomba igyekvõ híveink majd sandán és gyanakodva fürkészik egymást, hogy kiderítsék, kinek áll inkább jobbra, és kinek inkább balra a sapkája. Meg a szíve csücske" – írja Visky az europarlamenti választásról szóló viták kapcsán a március 2-án közölt cikkében.

Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke megerősítette: a kerület vezető testülete valamennyi bejelentést megvizsgálja, így a KREK kérelmét is. A vizsgálat második szakaszát az illetékes fegyelmi bizottság végzi el.

A egyházi törvénykönyv, a kánon azonban a vétségek és a kiróható büntetések felsorolásán túl nem szabályozza, hogy milyen súlyú hiba pontosan milyen megtorlást vonhat maga után.

A legenyhébb a négyszemközti, szóbeli megrovás; de a büntetési tételek az úrvacsoravételtől való eltiltásig, illetve lelkészek esetében a szolgálati helyről való elmozdításig, vagy a lelkészi karból való kizárásig, az ún. palástjog megvonásáig terjednek. Vagyis gyakorlatilag az illetékes fegyelmi bizottságra van bízva, hogy mely vétségre melyik büntetési tételt alkalmazza.

Egyébként az érintett a palástmegvonásnál súlyosabb büntetéstől nem tart, s úgy gondolja, egyetemi állása mindenképp megmarad.

„Tőkés László indítványa meglep, mert nem gondoltam volna, hogy a nagyváradi püspök ennyire rossz diplomata, aki képtelen bármilyen kritikai hang elviselésére. Ugyanakkor nem lep meg, mivel Tőkés módszereit mindig is a bosszúállás és az intolerancia vezérelték. A püspök úr ezúttal is megtagadta a párbeszéd lehetőségét” – nyilatkozta Visky S. Béla a Krónikának, hozzátéve, kitart amellett, hogy a református egyházat ma már nem a zsinatpresbiteri elvek és normák szerint irányítják.

„Összességében arra számítok, hogy ügyem jótékony hatást gyakorol majd egyházunk életére” – mondja. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS