2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Várhatóan még öt-hét évig tart a romániai ingatlanpiac szárnyalása

2007. július 09. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

Várhatóan még öt-hét évig tart az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama Romániában nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében - jelentette ki Ion Radu Zilisteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.


A szakértővel a Cotidianul napilap hétfői száma közöl interjút. Zilisteanu kifejti, hogy a román ingatlanpiac látványos növekedése 2003 elején kezdődött. Ezért öt-hat évvel ezelőtt egy ingatlan megvásárlása nagyon jó üzletnek bizonyult, hiszen a beruházás mindössze 5-8 év alatt megtérült évi 12-20 százalékos hozammal.

Később a növekedés kissé hanyatlott - magyarázza a szóvivő -, így a beruházás megtérülésének ideje 8-12 évre tolódott ki. Emellett a beruházás évi hozama is 8-12 százalékra csökkent. Becslése szerint 2012 és 2014 között, amikor Románia várhatóan belép az eurózonába, a befektetések megtérülésének határideje 15-25 évre terjed majd ki, évi négy-hat százalékos hozammal.

Az ingatlanügynökségek képviselője szerint az 1989 előtt épített panellakások ára két évig még emelkedni fog, mivel jelenleg a kínálat csak a kereslet hatvan százalékát elégíti ki.

Az ingatlanpiacon továbbra is a telkek esetében lehet jelentősebb növekedésre számítani. Például a mezőgazdasági földek ára akár 40-45 százalékkal is emelkedhet, mert Nyugat-Európában egy hektár ára 8 és 10 ezer euró között változik, míg Romániában helyenként még az ezer eurót se éri el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS