2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elszámították: kétszer többe kerül az észak-erdélyi autópálya építése

2007. július 11. 11:14, utolsó frissítés: 11:18

Hivatalossá vált, hogy az észak-erdélyi autópálya az eredeti tervekhez képest legalább kétszer többe kerül, miután elkészültek a beruházás végleges technikai kivitelezési tervei. A Brassót Borssal összekötő, 415 kilométer hosszúságú út eredeti költségeit 2,2 milliárd euróra tervezték a 2003-ban megkötött szerződésben. Az akkori felmérést viszont csak előzetes megvalósíthatósági tanulmányok alapján készítették, amelyekből nem lehetett megállapítani a pontos költségeket.

Az amerikai Bechtel építőipari óriásvállalat munkásai jelenleg Bors és Berettyószéplak, illetve a Kolozsvár és Aranyosgyéres közötti szakaszon dolgoznak. E két szakasz technikai kivitelezési terveit már a román Országos Autópálya Rt. (CNADNR) is jóváhagyta. Ezekből kiderült, hogy a két út az eredeti elképzeléshez képest 53–57 százalékkal több pénzbe kerül.

Még nem lehet tudni pontosan, hogy az államnak mennyivel kell többet fizetnie az autópályáért. A Cotidianul című napilapnak a CNADNR-ből meg nem nevezett források úgy vélték, hogy a végső számla akár a hétmilliárd eurót is elérheti majd, ami az eredeti költségek megháromszorozódását jelentené.

A kiadások növekedésének legfőbb oka az, hogy az első tervek mélyen alulbecsülték a költségeket. Emellett nem voltak tekintettel az erdélyi domborzat sajátosságaira sem, ami miatt az autópálya nyomvonalán számos viaduktot kell építeni.

A költségek emelkedésére már Radu Berceanu volt közlekedési miniszter is figyelmeztetett. A problémával a demokrata párti politikus utóda, a liberális Ludovic Orban is szembesült, aki megoldásként azt javasolta, hogy szigorúan követni fogják a kiadások listáját.

A Năstase-kormány ideje alatt az amerikaiakkal nyélbe ütött megállapodás kivitelezése már így is számos akadályba ütközött. A szerződést egyszer már újratárgyalták. Ezt a megoldást most viszont nem támogatja a közlekedési miniszter, hiszen – mint fogalmazott – akkor soha nem épülne meg az autópálya. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS