2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Forráskiutalások: Tăriceanu védelmébe vette az RMDSZ-tisztségviselőket

2007. július 11. 16:28, utolsó frissítés: 16:32

Úgy ahogyan a kormány sem avatkozik be az igazságszolgáltatásba, az igazságszolgáltatásnak sem lenne szabad beavatkoznia a kormány teendőibe – nyilatkozott ma Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, azokról az ügyészségi eljárásokról, melyeket az RMDSZ kormányzati és önkormányzati tisztségviselői ellen indítottak a magyar közösségek számára kiutalt pénzforrások miatt.


“Meg kell érteni, hogy a hatalmi ágak szétválasztásának elve nem egyirányú. Egyetértek azzal, hogy a kormány ne avatkozzon be az igazságszolgáltatás ügyeibe, de az igazságszolgáltatás se avatkozzon bele a politikai döntésekbe.

Ha úgy tekintjük, hogy az ügyészség az igazságszolgáltatás része, ami eddig nem egyértelmű – egyesek szerint igen, mások szerint nem –, mivel a jogászok ebben a kérdésben nem jutottak konszenzusra, elmondhatom, hogy egész Európában a politikai szféra dönt az előnyben részesülő projektek kérdésében” – nyilatkozta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint szó sincs a különböző projektekre kiutalt források eltérítéséről. A parlament például beruházásokról szóló politikai ügyekben is dönt. “Azt hiszem néhány ügyész a 1990 előtti politikai rendszert veszi alapul” – nyilatkozta az ügyészségi eljárásokról a kormányfő.

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) jelenleg Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes, Verestóy Attila Hargita megyei szenátor, Erdei Doloczki István Szatmár megyei képviselő, Szabó István szatmári tanácselnök és Riedl Rudolf a megye alprefektusa ellen folytat vizsgálatot, amiatt, hogy a magyar közösségek lakta erdélyi települések számára, aránytalanul magas pénzforrásokat utaltak ki.

Korábban Ilie Bolojan kormányfőtitkár veszélyesnek nevezte a DNA Cseke Attila ellen indított eljárását. A kormányfőtitkár szerint a DNA vizsgálatát még nem indokolja az, hogy az államtitkár magyarok lakta térségeknek utalt ki pénzforrásokat.

Tăriceanuhoz hasonlóan Bolojan úgy vélte: nem tartozik az ügyszéségre, hogy a kormány milyen terveket részesít előnyben. (mediafax/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS