2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csak magyar nyelvet ismerő EP-jelöltek indulhatnak a PIN listáján: az erdélyi szervezetek tiltakoznak

2007. július 12. 13:55, utolsó frissítés: 14:37

Tiltakoznak a Cozmin Guşă vezette Nemzeti Kezdeményezés Párt (PIN) erdélyi vezetői az európarlamenti jelöltállítási kritériumok miatt, követelve, hogy ne legyen kötelező számukra a magyar nyelv ismerete.


Dorin Apahidean, a PIN Kolozs megyei elnöke szerint elég nehéz olyan jelölteket előállítani, akik teljesítik mind a 10 kritériumot, és ráadásul még a magyar nyelvet is beszélik. Apahidean szerint nem igazságos a románokat arra kötelezni, hogy megtanuljanak magyarul, inkább az itt élő magyaroktól kellene elvárni, hogy beszéljenek románul.

Guşă nemrég tette közzé azt a 10+1 kritériumot, amelynek az EP-képviselőségre pályázó jelöltek meg kell feleljenek, különben nem kerülhetnek fel a PIN listájára. A „plusz egy" kritérium arra vonatkozik, hogy az Erdélyből származó jelölteknek ismerniük kell a magyar nyelvet is.

A pártvezetés által megállapított másik 10 kitétel sem aratott osztatlan sikert a PIN területi szervezetei körében, ezért azt is követelik, hogy módosítsák a korhatárt, a jelöltek ne csak 30–40 év közöttiek lehessenek.

Guşă szerint erre a korlátozásra azért volt szükség, mert csak így lehet elkerülni azt, hogy a listán ne szerepeljenek olyan személyek, akiknek „mélyebb" kapcsolatuk lehetett a volt kommunista párttal vagy a Szekuritátéval. Továbbá valamennyi jelöltnek felsőfokú végzettsége kell hogy legyen, ismernie kell legalább egy idegen nyelvet, ne valljanak szélsőségesen nacionalista, xenofób elveket, ne legyenek korrupciós ügyeik.

A PIN hajlandó olyan jelöltet is feltenni a listára, aki másik pártból igazolt át, de csakis abban az esetben, ha elvi megfontolásból, nem pedig opportunizmusból cserélt politikai identitást. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS