2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tömbházasítás elleni tiltakozó akció Marosvásárhelyen

2007. július 12. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Félhektárnyi terület beépítése ellen tiltakozik Marosvásárhelyen a Civitas Nostra Városvédő Egyesület, illetve a Rhododendron környezetvédelmi civil szervezet. Az építészeti szakközépiskola mögött, a Grigorescu és az Avram Iancu utcák kereszteződésében található domboldal haszonbérbe vételét kérte ugyanis egy befektetőcég az önkormányzattól, a jelenleg elhanyagolt, gazos, meredek oldalra tömbházlakásokat, illetve garázsokat terveznek építeni.


Varga István
és Szakács László, a tiltakozó szervezetek vezetői úgy vélik, az önkormányzat újabb merényletet követ el a város zöldövezete ellen. „Ha az önkormányzat valóban a parkolási gondokon kíván enyhíteni, akkor többszintes parkolók építéséhez már beépített területeket kell keresnie, és nem a zöldövezetet kell felszámolnia. Még a költségeket sem közpénzből kellene fedeznie, hanem európai pénzekre pályázhatna” – fogalmazott Varga István.

Az eddig kihasználatlan domboldalra egy izraeli–amerikai építkezési cég többemeletes luxuslakásokat építene, valamint kétszáz férőhelyes emeletes garázst, amelyet a város rendelkezésére bocsátana. Az eredeti tervben a tömbházak 12–15 emeletesek, de a beruházók alkalmazkodnak a város, illetve a környék sajátosságaihoz, és ha erre kérik, akkor négy-öt szintes házak megépítésével is megelégednek – értesít erről a Krónika napilap.

A marosvásárhelyi önkormányzat részéről Kolozsváry Zoltán tanácsos, a költségvetési bizottság elnöke az ügyben elmondta, az ötezer négyzetméternyi terület beépítésével a tanács sem ért egyet. „Legfennebb azt fogadnák el, ha kétezer négyzetméternyi telket adnának haszonbérbe, s azt is kimondottan parkolóház-építésre. Olyan betonkolosszusról, mint ami a tervben szerepel, semmiképpen sem leszünk hajlandók tárgyalni” – nyilatkozta Kolozsváry. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS