2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szienitbánya Gyergyóditróban: kivonultak a közmeghallgatásról a helyiek

2007. július 23. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

Tüntettek, majd egységesen kivonultak a szombati közmeghallagtásról a helyi lakosok, tiltakozva a gyergyóditrói szienitbánya ellen. A tárgyalásnak a bányára vonatkozó környezeti hatástanulmány megvitatása lett volna a célja.

A S.C. Ditrau Mining Corporaton S.R.L olasz érdekeltségű cég ötmillió eurós befektetése 26 új munkahelyet jelentene. A helyiek, illetve környezetvédők attól tartanak, hogy a mintegy 8 millió tonna kőzet átszállítása a községen rongálná a község útjait és lakóházait, jelentős por- és zajszennyezéssel terhelné a település lakóit, károsítaná a mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozókat, tönkretenné a fejlődő turizmust, arról nem is beszélve, hogy a kitermelés során elhordanák egy hegy felét.

2006. október 1.-én Gyergyóditró község Helyi Tanácsa népszavazást is szervezett a külszíni fejtésű szienitbánya kapcsán. A szavazati joggal rendelkező 4.906 állampolgár 54,55 %-a jelent meg az urnák előtt, jogerőre emelve a referendumot. A hivatalos eredmények értelmében a szavazók 96,77 százaléka a bányaterv megvalósulása ellen tette le a voksát.

Az olasz vállalkozó csak idén kezdte el a Zonális Területrendezési Terv módosítását célzó procedúrát – amelynek a szombaton délután hat órától szervezett közmeghallgatás is része volt –, bár a hatályos törvények szerint ez kellett volna legyen az első lépés.

A közmeghallgatást megelőzően több mint 1200 helyi lakos és számos civil szervezet írásban tette le tiltakozó beadványát a Hargita Megyei Környezetvédelmi Hivatalnak. A Zöld Erdély Egyesület által kidolgozott 12 oldalas beadvány többek között azt nehezményezi, hogy a Zonális Területrendezési Terv nincs összhangban Gyergyóditró Általános Területrendezési Tervével; az eljárás nem követi a 1076/2004-es Kormányhatározat és a 176/N/2000-es Középítkezési és Területrendezési miniszteri határozat előírásait.

A közmeghallgatást megelőzően a gyergyóditrói kultúrotthon előtt több mint 100 helyi lakos tüntetett a Zöld Erdély Egyesület szervezte megmozduláson. A demonstrálók „Nem kell bánya!”, „Székely vagyok nem bányász” feliratú pólókban és számos nagyméretű transzparenssel („Tiszteld a nép akaratát!”, „Nem akarunk zajt, port!”, „Ne legyen itt Balánbánya!”, „Nem adjuk el hegyeinket!”, „Vigyen el a kánya, nem kell nekünk bánya!”, „Amit kiásol estig, mi betemetjük reggelig!”, „Urak, nekem elég volt! Én nem játszom tovább!”, „Békével jöttél, hát menj békével!”) adtak hangot elégedetlenségüknek. (erdély fm/hírszerk./zöld erdély sajtóközlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS