2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felügyelné Románia az országba beáramló kínai textilárut

2007. július 24. 12:34, utolsó frissítés: 13:33

Kettős felügyeleti rendszert alkalmazna Románia a kínai importból származó textilárúk ellenőrzésére, azok országba jutása során - szögezte le Winkler Gyula külkereskedelmi államtitkár hétfőn, július 23-án, Brüsszelben, az európai uniós tagállamok kereskedelmi minisztereinek találkozóján.


Kína és az Európai Unió tagállamainak kereskedelmi kapcsolatai, ezen belül is a textil-kereskedelem érzékeny témát képeztek a hétfői találkozón, ugyanis az idén még érvényben lévő 2005-ös egyezményt helyettesíteni kell egy olyannal, amely biztosítja a távol-keleti országból származó textiláruk mennyiségi, valamint minőségi felügyeletét.

Az uniós kereskedelmi miniszterek megbeszélésén a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) belüli távlatibb célokról is szó esett. „Három fontos területen folynak tárgyalások a WTO tagállamai között: a mezőgazdasági termékek piaci lehetőségei, az ipari termékek esetében alkalmazott vámilletékek nagysága és a szolgáltatások kereskedelmének jelenlegi helyzete terén. A latin-amerikai államok hajthatatlan álláspontja holtpontra juttatta a tárgyalásokat néhány héttel ezelőtt, most egy szeptemberi újrakezdést készítenek elő az Európai Unió kereskedelmi miniszterei”- összegzett Winkler a tárgyalásokat követően. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS