2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több a románok megtakarított pénze a bankban, mint adóssága

2007. július 25. 13:02, utolsó frissítés: 13:56

Meghaladták a romániai pénzügyi intézményektől felvett hiteleket a banki letétek. Az összesített statisztikák rámutatnak, a román lakosság 16 milliárd euróval tartozik a bankoknak és 17 milliárd eurót takarított meg.

A lakosság lejbeni letétjei ebben az évben 46 százalékkal növekedtek. Ennek ellenére a lakosság még mindig inkább lejben, mint valutában őrzi a pénzét - számol be erről az Antena 3. A valutaletétek száma ugyanakkor 30 százalékos növekedést mutat.

A megtakarításoknak növekedési ritmusa alapján emondható, hogy az országos átlagjövedelem magasan fölötte áll annak, amit a gazdaság , illetve az életszínvonal növekedésének mutatói jeleznek.

A mentalitás sok szempontból megváltozott. A pénzmegtakarítás nem jelent spórlást, a fogyasztás a letétekkel arányosan növekedett. Az előző években elsajátított fogyasztói magatartási modellt követve a románok szinte mindent hitelre vásárolnak.

Az euróban és dollárban felvett hitelek 77 százalékkal, a lejben kért hitelek 50 százalékkal növekedtek. Ez utóbbiak inkább a szegényebb rétegek számára hozzáférhetőek. Érdekesség, hogy a bankok inkább lejt, mintsem valutát kölcsönöztek, ugyanakkor folyószámláikon sem tartanak eurót és dollárt. (antena3)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS