2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2008-as állami költségvetési terv: nő az államháztartási bevétel, csökkennek a társadalombiztosítások

2007. július 26. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

A július 25-i kormányülés után bemutatta a 2008-as állami költségvetés tervét Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter. A szaktárca vezetője szerint a következő évben oktatásra a bruttó nemzeti össztermék (GDP) hat százalékát szánják, nyugdíjakra a GDP 7,11 százalékát, vagyis 31 milliárd lejt különítenek el.


Jövő évtől az újabb jövedelemforrások megadóztatása következtében növekedni fog az állami bevétel, továbbá változni fog a jelenlegi környezetszennyezési adó is – számolt be a gazdasági miniszter.

2008-tól három lépésben hat százalékra csökkenek a társdalombiztosítási hozzájárulások is – előszőr az összes biztosítási költségvetésen belül, majd az alkalmazottak és munkaadók hozzájárulásaiban - fejtette ki a szaktárca vezetője.

A gazdasági miniszter által bemutatott jövő évi költségvetési terv szerint 2,7 százalékos lesz az államháztartási deficit, feltéve ha a jövedelmek a GDP 39 százalékát teszik majd ki.

Ezzel együtt változni fog néhány állami intézmény költségvetése is, így például a tavalyi évhez képest kisebb évi keretből gazdálkodik a kormányfőtitkárság tekintettel, hogy leszűkítették a hatáskörét. Szintén kevesebb pénz jut az egészségügyi biztosítóháznak (CNSAS), amely tavaly befektetési alapokban is részesült.

A jövő évi költségvetést 3,5 százalékos inflációs sávon számították, anélkül, hogy a gazdasági miniszter előre tudta volna jelezni a lej-euró árfolyam alakulását. Megjegyezte: 2008-ban a lej tovább erősödik, de nem olyan hirtelen, mint ebben az évben. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS