2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az élelmiszer-áfa csökkentését követelik a terméktanácsok

2007. július 27. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

Az élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését kérik a terméktanácsok a kormánytól – értesít a The Money Channel.


A terméktanácsok nem csak a kenyér áfáját, hanem az összes élelmiszerre kirótt forgalmi adót kifogásolják, illetve azok csökkentését követelik, tekintettel arra, hogy a szárazság nemcsak a pékárukat, hanem minden más élelmiszer eladását kedvezőtlenül érinti. A nagyfokú szárazság miatt azok negyven százalékos drágulására lehet számítani, az egyedüli mód az árnövekedés részleges kivédésére a forgalmi adó csökkentése lenne.

„Romániában a legnagyobb az élelmiszerek forgalmi adója egész Európában. Nagy Britanniában a legfőbb élelmiszereknek, mint a tej, vagy a kenyér forgalmi adója nulla. Tehát olyan országokban, ahol a lakosság jövedelme jóval nagyobb két, három esetleg öt százalékos forgalmi adóval találkozunk az élelmiszereknél. Jóllehet Romániában a legnagyobb az élelmiszerek áfája, EU viszonylatban itt a legkisebb az egy főre eső átlagjövedelem – fejtette ki a pénzügyi hírügynökségnek Valeriu Steriu, a termelőket képviselő Romalimenta terméktanács alelnöke.

A szakember szerint az élelmiszerek árát nem csupán a szárazság befolyásolja, de az élelmiszeripari termékek magas ára ilyenkor tűnik szembe. A nagy áfa az élelmiszerek fekete-piaca működésének is kedvez.

Az élelmiszerek drágulását a hazai piacon többek között a gabonatermés csökkenése okozza – vélte Steriu. (tmch)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS