2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Országszinten ötször annyi kenyeret sütnek, mint amit bejelentenek. Indul a pénzügyi ellenőrzés

2007. július 31. 11:26, utolsó frissítés: 11:37

Ötször nagyobb a pékségek által előállított kenyérmennyiség országos szinten, mint amit hivatalosan bejelentenek, ezért a közeljövőben az adóhatóság (ANAF) és a munkaügyi hivatal képviselői ellenőrzésekbe kezdenek – nyilatkozta Călin Popescu Tăriceanu kormányfő a hét végén.


Abból is látszik, hogy milyen mértékű az adócsalás a pékáruk piacán, hogy a hivatalos bejelentés alapján országszerte az egy főre eső kenyérfogyasztás 24 kilogram, miközben Németországban ez az arány 80 kilogram. Tăriceanu hozzátette: a románokat nagy kenyérfogyasztó társadalomként tartják számon, ennek ellenére jóval kevesebb kenyérből származó eladást jelentenek be. Szerinte az egy főre eső valós kenyérfogyasztás 115-120 kilogram évente.

Az ellenőrzések során az adóhatóság és munkaügyi hivatal a cégek könyvelését és az alkalmazás feltételeit fogják átvizgálni – helyezte kilátásba.

A kenyér áruforgalmi adójának (ÁFA) csökkentése kapcsán a miniszterelnök elmondta, a mezőgazdasági miniszter javaslata a kormány asztalán van, ezek után egyeztetni kell erről a gyártókkal. Hozzáfűzte: a kenyér árának szárazság miatti növekedése nem létjogosultság kérdése, a szabad piac saját maga alakítja az árakat. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS