2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megnyírbálja az EB a hazai ingatlanügynökségeket

2007. augusztus 01. 12:41, utolsó frissítés: 16:45

Kevesebb mint felére csökkenhet a jelenleg Romániában tevékenykedő ingatlanügynökségek száma, miután gyakorlatba ültetik a szektor működését szabályozó európai uniós előírásokat – nyilatkozta Radu Zilişteanu, a Román Ingatlanügynökségek Szövetségének képviselője.


„Az európai előírások alkalmazását követően legfeljebb a jelenlegi szereplők 40 százaléka marad meg a piacon. Ez azt jelenti, hogy a mostani tízezerből, amelyből csak Bukarestben kétezer működik, legtöbb négyezer maradhat talpon” – vélte a szakértő.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Unió tagállamai ingatlanügynökségeinek képviselőivel közösen idén készül kidolgozni és gyakorlatba ültetni azt az irányelvet, amely az Unió területén az ingatlanközvetítéssel foglalkozó cégek tevékenységét szabályozza. A tervezet, amelyen jelenleg is dolgoznak tartalmazza az ingatlanközvetítés feltételeit, emellett rendelkezik az ingatlanügynökségek működéséhez szükséges szakmai feltételekről.

A szakértők véleménye szerint az új kritériumok bevezetése nyomán az ingatlanügynökségek számának csökkenése mellett megszűnnek a szakképesítés nélküli ingatlanközvetítők. A szakképesített ingatlanügynökségek az új rendelkezés értelmében az Unió bármely tagállamában gyakorolhatják szakmájukat, oklevelüket ugyanis mindenhol elismerik majd.

George Dimitriu, a PYF ingatlanügynökség igazgatója szerint az új intézkedés elsősorban azért jótékony, mert eddig gondot jelentett az ügynökségek számára a felkészült munkatársak kiválasztása és megtartása. „Jelenleg Romániában nincs törvényi szabályozás az ingatlanközvetítői piacon, az ingatlanügynökök státusát és szerepét sem rögzíti semmilyen hivatalos dokumentum. Mindenki azt hiszi, hogy alkalmas erre a feladatra, de ez nem igaz” – vélekedett Dimitriu. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS