2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Aszály: négyéves mélyponton a búzatermés, 40%-kal nőhet a kenyér ára

2007. augusztus 02. 11:36, utolsó frissítés: 11:36

A súlyos aszály miatt négyéves mélypontra csökken az idén Romániában a búzatermés. A mezőgazdasági minisztérium előzetes becslése szerint a termés csak 3 millió tonna körül lesz. A minisztérium a búza vetésterület 99%-ának betakarítása után 2,99 millió tonnára becsülte a betakarított mennyiséget.


A kenyér és sütőipari termékek ára az idén akár 40%-kal is nőhet Romániában az aszály és az annak nyomán várható gyenge búzatermés miatt. Kereskedelmi és sütőipari szakértők szerint Románia az idén összesen egymillió tonnás búzaimportra szorul.

A búza nagykereskedelemben az év végére már 230 eurós tonnánkénti árral számolnak, a jelenlegi 190 euró után. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelők szerint a kereskedők a nagyobb profit reményében maguk is hajtják fel az árakat: a gazdálkodók alacsonyabb árakon is eladják, hogy ne kelljen készletezniük, a kereskedők pedig felhalmoznak, késleltetik az eladást, a magasabb árakra várva.

Tavaly Romániában mintegy 5,7 millió tonna búzát takarítottak be, tavalyelőtt a román búzatermés még 7,6 millió tonna volt.

Több mint 160 millió eurónyi kárt okozott a szárazság a román mezőgazdaságban – legalábbis ez derül ki a bukaresti mezőgazdasági minisztérium adataiból, ugyanakkor a termelők szerint az aszály 1,5 milliárd euró értékű termést pusztított el.

Az aszály az idén 0,5-1,0 százalékponttal csökkentheti Románia hazai össztermékét, a nemzeti tervezési bizottság jelenlegi összegzése szerint. A bizottság vezetője korábban elmondta: az idei szárazság mintegy 10%-kal csökkenti a mezőgazdasági termelést: a búza, a rozs, az árpa és a repce termőterületének 60%-át érinti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS