2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar karok: a tanügyminiszter előtt a MOGYE magyar hallgatóinak beadványa

2007. augusztus 02. 18:18, utolsó frissítés: 18:21

Iktatta a Tanügyminisztérium a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karainak létrehozására Toró T. Tibor által benyújtott dokumentumot, melyet közel 800 egyetemi hallgató írt alá.

A 10 pontot tartalmazó iratcsomó a MOGYE orvostan-és gyógyszerészhallgatóinak oktatás reformjára és az egyetem tényleges multikulturális jellegére vonatkozó javaslatait tartalmazza. A hallgatók az önálló – széles döntési és pénzügyi autonómiával rendelkező – magyar karok mellett a magyar oktatási nyelv kiterjesztését kérik az összes szakra, kiemelten a szakmai gyakorlatra, továbbá anyanyelvük hivatalos használatát az egyetemi élet minden területén, a feliratozásban, az egyetemi adminisztrációban és a záróvizsgákon.

A követelmények között szerepel még a paritásos elv alkalmazása az egyetem vezetőségének összetételében, illetve az oktatói arányokban, valamint a magyarul tanulni vágyó fiatalokat sújtó negatív „numerus clausus” (kvóta) eltörlése.

Az aláírók ugyanezt a dokumentumot már a múlt tanév végén átadták az egyetem vezetőségének és most a miniszter közbenjárását várják kéréseik teljesítése érdekében.

Toró megígérte: szorgalmazni fogja az RMDSZ vezetőségének, parlamenti frakcióinak és kormányzati tisztségviselőinek aktív szerepvállalását a kérdés rendezésében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS