2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A jövő év októberére készül el az észak-erdélyi autópálya első szakasza

2007. augusztus 09. 14:57, utolsó frissítés: 15:07

Tervek szerint jövő októberben adják használatba a Kolozsvár-Aranyosgyéres közti 54 kilométeres pályarészt.


Az amerikai Bechtel építőipari multi munkásai jelenleg két szakaszon, a Románia nyugati határától induló Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau), illetve a Kolozsvár és Aranyosgyéres (Cluj-Napoca - Campia Turzii) közötti részen dolgoznak.

Ennek a két szakasznak technikai kivitelezési terveit már a román Országos Autópálya Rt. (CNADNR) is jóváhagyta. Ezekből kiderült, hogy a két útszakasz az eredeti elképzeléshez képest 53-57 százalékkal több pénzbe kerül.

Az idei évre a cég 184 millió eurós költségvetést tervezett be, jövőre ez 400 millió euróra nőhet.

Júliusban hivatalossá vált, hogy az észak-erdélyi autópálya az eredeti tervekhez képest legalább kétszer többe kerül, miután elkészültek a beruházás végleges technikai kivitelezési tervei. A Brassót Borssal összekötő, 415 kilométeres autópálya eredeti költségeit 2,2 milliárd euróra tervezték a 2003-ban megkötött szerződésben. Az akkori felmérést viszont csak olyan előzetes megvalósíthatósági tanulmányok alapján készítették, amelyekből nem lehetett megállapítani a pontos költségeket.

Még nem tudni pontosan, hogy a román államnak mennyivel kell többet fizetnie a korszerű útért, amely a magyarországi autópálya-hálózathoz való csatlakoztatása után jelentősen csökkentené a Budapest és Bukarest közötti utazási időt.

A Cotidianul című napilapnak a CNADNR-ből meg nem nevezett források úgy vélték, hogy a végső számla akár a hétmilliárd eurót is elérheti, ami az eredeti költségek háromszorosát jelenti.

A költségvetés elszabása azért volt lehetséges, mivel az első tervek mélyen alulbecsülték az autópályaépítési költségeket. Emellett nem voltak tekintettel az erdélyi domborzat sajátosságaira sem, emiatt az útszkasz nyomvonalán számos viaduktot kell építeni.

A kormánnyal kötött megegyezés alapján a Bechtelnek 2012-re kell befejeznie az autópályát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS