2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bepanaszolja az ortodox egyház Mircea Dinescu CNSAS tagot

2007. augusztus 10. 10:58, utolsó frissítés: 11:01

Panaszt tesz a Román Ortodox Egyház (BOR) Mircea Dinescu a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottság (CNSAS) tagja ellen, amiért azzal vádolta Antonie Plamadeala 2005-ben elhalálozott erdélyi mitropolitát, hogy az Nicolae Ceauşescu-tól tábornoki rangra való előléptetését kérte. Dinescu a Cotidianul napilapnak nyilatkozott az ügyről, szerinte létezik egy levél, melyben a volt mitropolita arra hivatkozva kérte előléptetését, hogy elég ideig volt ezredes.


Az ortodox egyház képviselői a CNSAS-tag szankcionálását kérik a törvény értelmében, szerintük ugyanis Dinescu valótlanságokat állít a papról. Az erre vonatkozó jogszabály szerint a CNSAS birtokában lévő bármely szekusmúltra vonatkozó dokumentum, vagy más hanganyag eltulajdonítását, kicsempészését, hamisítását a törvény hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti. Emellett a dokumentumokról való hamis vagy valótlan információk közlése, melyek az illető személy méltóságát, népszerűségét, megítélését sértik, bűncselekménynek minősül és három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

A Dinescu által megvádolt Plamadeala múltjára vonatkozó bizonyíték lehet Nicolae Corneanu bánsági mitropolita vallomása – ez utóbbi egyébként ugyancsak beismerte együttműködését a Securitateval. Eszerint Plamadeala az akkori kultuszminiszter kérésére, vele együtt aláírt egy szökött paptársukról szóló megbélyegző dokumentumot.

Egy másik jel lehet az ortodox pap szekusmútjára, hogy Oxfordban tanult. A papok külföldi tartozkodásai kapcsán Dinescu megjegyezte: “Furcsának tűnik. Nem értem hogyan vehettek részt egyes papok különböző külföldi szemináriumokon és konferenciákon, hogyan maradhattak hónapokig ott, miként mentek oda és hogy tarthatták a kapcsolatot az ott lévő román közösségekkel, anélkül, hogy bárki bármit is kérdezett volna tőlük.”

Dinescu szerint a panasztétel azért sem állja a helyét, mert a klérus szekusmúltjára vonatkozó levél nem CNSAS-os dokumentumokból származik. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS