2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorodnak a fegyvertartási feltételek – a gumilövedékes és gázpatronos támadóeszközök is fegyvernek minősülhetnek

2007. augusztus 28. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

Szigorítaná a könnyűfegyverek birtoklásának és használatának feltételeit a belügyminisztérium az utcai erőszak megfékezése érdekében. A szaktárca vezetője, Cristian David, aki tegnap találkozott a közrendészet intézményeinek vezetőivel, aggodalmát fejezte ki az utóbbi időszakban történt fővárosi és craiovai erőszakos megnyilvánulások kapcsán, de utalt a Brassó megyei Apácán néhány nappal korábban kirobbant magyar–roma konfliktusra is.

Mivel a közelmúltban megszaporodtak a magánszemélyek által könnyűfegyverrel – sűrített levegős, gumi- vagy műanyaglövedékes és gázpatronos puskákkal, pisztolyokkal – elkövetett bűncselekmények, a miniszter arra kérte az illetékes intézmények vezetőit, hogy a legrövidebb időn belül tegyenek javaslatokat ezeknek a fegyvereknek birtoklási és használati feltételei szigorítására.

A belügyminiszter elsősorban azt kifogásolta, hogy jelenleg bárki – egészségi állapotától és előéletétől függetlenül – törvényesen beszerezhet súlyos sérülések okozására is alkalmas lég- és gázfegyvereket, ráadásul az ilyen védekező eszközökkel elkövetett visszaéléseket a törvény nem minősíti bűncselekménynek.

A belügyminisztérium azt tervezi, hogy a rendőrségtől, csendőrségtől és egyéb közrendfenntartó intézményektől kapott javaslatok alapján tervezetet terjeszt a kormány elé a könnyűfegyverek birtoklásának szabályozására.

Cristian David azt is kérte, hogy a szaktárca közrendészeti főosztálya a jövő héten ismertessen egy tervet az iskolai erőszak megelőzésére és viszszaszorítására. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS