2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Az erdélyi magyarság nem Markóból és Tőkésből áll”

2007. szeptember 08. 13:30, utolsó frissítés: 16:08

Az erdélyi magyarság nem Markó Bélából és Tőkés Lászlóból áll, a romániai magyarság szolidaritása nem néhány személy politika ostobaságán vagy okosságán múlik – mondta Markó Béla a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén, hozzátéve: az összefogás eszméje nem fog azon múlni, hogy egy csoportosulással sikerült-e vagy sem kiegyezni.

Markó – aki az eddigiektől eltérően nem írott beszédet olvasott fel, hanem szabadon rögtönzött – bőven kitért a Tőkés Lászlóval való egyeztetésre. Elmondta, valószínűleg azért nem sikerült megegyezni, mert más a koncepciója a két félnek – az RMDSZ munkamegosztást szeretett volna, Tőkés tárgyalócsapata pedig vagyonmegosztást.

„Mi egy sokszínű de politikailag egységes erdélyi magyarságra gondoltunk, ők továbbra is egyszínűségben gondolkoznak: saját egyszínűségükre. Ezt a tárgyalások során érezték a kollégák. Nekem az volt az érzésem, hogy külső vélemények eredménye is az, ami kialakult” – mondta az elnök, kiemelve, hogy a megállapodás, amit végül nem írtak alá csütörtökön, 90 százalékban tükrözi a Tőkést támogtó szervezetek javaslatait.

Markó elmondta még, közvéleménykutatások azt mutatják hogy a Tőkés mögött álló szervezetek támogatottsága minimális – ez persze nem vonakozik a püspök-politikusra, az ő népszerűsége nem elhanyagolható.

A hozzászólók közül senki nem bírálta az Állandó Tanács tegnapi döntését, miszerint Frunda György és Sógor Csaba szenátorok vezetik majd az RMDSZ EP-listáját. A listát aztán egy tartózkodással elfogadták a küldöttek. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS