2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kegyelemdöfés a paternalista államnak a magánnyugdíjrendszer – véli Băsescu

2007. szeptember 17. 17:07, utolsó frissítés: 17:19

Kegyelemdöfés a paternalista államnak az októbertől kötelező magánnyugdíjrendszer, ami megóvja a befizetőket az állami nyugdíjrendszer ingadozásaitól – nyilatkozta Traian Băsescu államfő.

Az államfő szerint, a nyugdíjrendszer privatizálását azért nem lehetett korábban végrehajtani, mivel az állampolgárok gyanakvóak voltak a társadalombiztosításokat vállaló pénzintézetekkel szemben, a Bancorex, Caritas, FNI és Mezőgazdasági Bank átverései után.

Az államfő emellett arról is szólt, reméli a magánnyugdíjrendszerrel visszaszorul a fekete munkavállalás, emellett a munkavállalókban tudatosul, kevesebb jövedelmet bevallani az öregségi jövedelem megcsonkítását jelenti. Szerinte a munkavállalók helyzetét erősíti, hogy országos szinten munkaerőhiány van, ezért a munkavállalóknak követelniük kell munkaadóikkal szemben a reális bér beiratását.

Mint rámutatott, Románia az egyedüli európai uniós tagállam, melyben a nyugdíjasok száma kétszer nagyobb lesz pár év múlva a munkavállalókénál. Szerinte ez egy újabb indok arra, hogy a 35 év alattiak saját maguk válasszanak magánnyugdíjpénztárat. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS