2021. január 23. szombatZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb források lesznek pályázhatóak régiófejlesztésre

2007. szeptember 20. 14:56, utolsó frissítés: 14:57

Jóváhagyta az Európai Bizottság (EB) regionális politikákért felelős európai főigazgatósága és a pályázási folyamatot monitorizáló bizottság a Régiófejlesztési Operatív Program (ROP) 3-as, 4-es és 5-ös tengely tervének kritériumrendszerét – jelentette be Borbély László regionális fejlesztési miniszter tegnap Bukarestben.


A döntés értelmében a ROP-on belül szociális infrastruktúrára (3-as tengely), helyi és regionális vállalkozási szféra fejlesztésre (4-es tengely), valamint fenntartható turizmusra (5-ös tengely) is pályázhatóak lesznek régiófejlesztési források.

Borbély felhívta a figyelmet, szeptember 10-étől, a 8. Regionális Fejlesztési Ügynökségnél benyújthatóak a Regionális Operatív Program kettes tengelyének kiírására érkező pályázatok. Ezek a megyei utak rehabilitációjára, modernizálására, illetve a megyei út besorolású kerülőutak építésére és rehabilitációjára vonatkoznak. Erre 876 711 euró áll rendelkezésre, amelyből 758 355 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, míg a 118 355 985 euró állami társfinanszírozásból származik.

A pályázati útmutatók megtalálhatók a minisztérium, valamint a Regionális Operatív Program honlapján. Az útmutatók tartalmazzák a Pályázati Űrlap kitöltésére vonatkozó információkat, a formanyomtatványokat, illetve az elbírálás kritériumrendszerét.

Az uniós pénzek lehívásának ütemtervével kapcsolatban a miniszter elmondta: nincsenek lemaradások, remélhetőleg az év végéig 350-400 millió euró értékben sikerül infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos terveket szerződtetni. Az elfogadott tervek esetében az unió nemcsak ezek előkészítéséhez szükséges két százalékos előleget, hanem a beruházás értékének 15% -át is folyósítja.

A ROP keretén belül Románia fejlesztési régiói a 2007-2013 közötti időszakban 4,6 milliárd eurót használhatnak fel, melyből 3,72 milliárdot az unió biztosít, a fennmaradó 880 millió eurót helyi társfinanszírozásból fedezik. A ROP keretén belül lehívható uniós pénzek a strukturális alapok 19%-át teszik ki. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS