2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frunda pert nyert az Európai Emberjogi Bíróságon Agache-ügyben

2007. október 02. 17:18, utolsó frissítés: 19:02

Megnyerte védőügyvédként Frunda György az Európai Emberjogi Bíróságon az Agache-ügyként ismert pert, mely során az európai igazságszolgáltatás igazat adott a jogtalanul elítélt Paizs Ottót, Konrád Jánost, Héjja Dezsőt és Reiner Antalt, a román államot pedig elmarasztalta.


Mint ismeretes, a bukaresti Legfelsőbb Bíróság több évi börtönre ítélte a négy kézdivásárhelyi férfit, akiket az 1989 decemberében meglincselt Aurel Agache milicista legnagyobb fia vádolt meg azzal, hogy felelősek apja haláláért.

Frunda szerint az emberjogi bíróság ítélete egy rendkívül fontos üzenet Románia számára, éspedig, hogy 2007-ben, jogtalanul és etnikai alapon senkit sem lehet elítélni Európában. A döntés több szempontból is rendkívül fontos: egyrészt igazságtalanul meghurcolt embereknek szolgáltatott igazságot, olyan magyar embereknek, akiket – bizonyítékok hiányában - elsősorban azért ítéltek el, mert magyarok voltak, és emelett méltányos, becsületes kártérítést szabott meg az elszenvedett meghurcoltatásokért – fűzte hozzá Frunda.

Az emberjogi bíróság szeptember 27-i döntése, melyben helyt adott a védőügyvéd fellebbezésének, és felülbírálta a román legfelsőbb bíróság ítéletét, nemcsak erkölcsi, hanem anyagi jóvételt is előirányoz. Ennek értelmében Pajzs Ottónak 4050 eurót, Reiner Antalnak 3000 eurót, Héjja Dezsőnek 1050, Konrád Jánosnak pedig 2000 euró kártérítést köteles fizetni a román állam.

Frunda szerint az országos igazságszolgáltatási szinteken, a bíróság etnikai alapon diszkriminálta a négy vádlottat, a per pedig emiatt elhúzódott.

“A jövőre nézve a per egy komoly figyelmeztetés a román hatóságok számára, ugyanis azt jelzi, hogy bár nagyon fontos a korrupció-ellenes küzdelem, nem lehet ez ellen harcolni úgy, hogy eközben alaptalanul vádolnak meg embereket, ártatlanokat hurcolnak meg, és karriereket törnek ketté.” – mutatott rá az RMDSZ szenátora. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS