2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Băsescu szerint akkor is tarthatatlan a helyzet, ha nem bukik meg a kabinet

2007. október 03. 10:31, utolsó frissítés: 12:39

Hárompárti (liberális, demokrata és liberális–demokrata) kabinet vagy nemzeti egységkormány megalakítása, illetve előrehozott választások megrendezése – Traian Băsescu államfő ezt a három lehetőséget vázolta fel kedden arra az esetre, ha a szociáldemokraták (PSD) bizalmatlanági indítványát megszavazza a parlament.


A Cotroceni–palotából élő adásban közvetített nyilatkozatában Băsescu a szerdán esedékes bizalmi szavazás kimenetelének lehetséges következményeiről beszélt. A szenátus és a képviselőház együttes ülésén tárgyalja meg a dokumentumot, s szavaznak is róla.

Az államfő utalt arra, hogy az utóbbi időben a parlamentben sorra buknak meg a kormány törvénytervezetei, sürgősségi rendeletei. Ennek az az oka – mutatott rá Băsescu –, hogy a jelenlegi kabinet nem tartja tiszteletben a "demokrácia aranyszabályát", miszerint a kormányzáshoz a honatyák legalább ötven százalékának plusz egy főnek a támogatására van szükség.

Băsescu jelezte: ha az indítványt megszavazzák a parlamentben, demokrata párti politikust fog megbízni egy parlamenti többséget élvező kormány megalakításával. Hárompárti, azaz a PNL, a PD és a PLD tagjaiból álló kabinetet tart elképzelhetőnek. Ha ez a változat kudarcot vall – fűzte hozzá –, akkor nemzeti egységkormányt kell létrehozni. Ha egyik változat sem tűnik járhatónak, akkor előrehozott választásokat kell tartani – mondta Băsescu, le is szögezve rögtön: a demokratákon kívül e pillanatban egyik parlamenti párt sem akarja idő előtt urnákhoz hívni a választókat.

Az államelnök figyelmeztetett: ha az indítvány megbukik, akkor sem maradhatnak úgy a dolgok, ahogy eddig voltak. Călin Popescu Tăriceanu mintegy húsz százalékos parlamenti támogatottsággal rendelkező kormányának további működéséhez kötelessége lesz kialakítania valamilyen átlátható parlamenti többséget – mondta.

Băsescu szerint az országnak szüksége van a stabil kormányzásra, olyan sűrgető feladatok elvégzésére, mint az európai parlamenti választások megszervezése, a jövő évi állami költségvetés elfogadása, a választási törvény módosítása, a nyugdíjemelésekre szánt források biztosítása, az oktatás korszerűsítés, valamint a mezőgazdaság felpörgetése. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS