2020. december 2. szerdaMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elég a stratégiákból. Szelektív hulladékgyűjtésért kampányol a zöldtárca

2007. október 09. 17:37, utolsó frissítés: 18:31

Túl kell lépnünk azon az időszakon, amikor szelektív hulladékgazdálkodásra vonatkozó terveket és stratégiákat dolgozunk ki. Eljött az idő, hogy konkrétumokban gondolkodjunk, és alkalmazzuk mindezen terveket és stratégiákat – mondta Korodi Attila környezetvédelmi miniszter október 9-i, bukaresti sajtótájékoztatóján.


A sajtótájékoztatón indítottak útra egy 500.000 euró értékű, PHARE forrásokból finanszírozott szelektív hulladékgyűjtési figyelemfelkeltő kampányt, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium irányít. A kampány mottója: SORT – Minden hulladékot a maga helyére!

Bemutatkozott a kampány kabalája, SORTI is, aki megmutatja hogyan válasszuk helyesen szét a háztartási hulladékokat. Október végéig több televízióban és rádióadón láthatunk, illetve hallhatunk ezzel kapcsolatos reklámokat. Ezzel párhuzamosan az ország nyolc régiójában szerveznek figyelemfelkeltő tevékenységeket. Működésbe lépett a www.sorteazadeseuri.ro honlap is. A 021-407.08.90 telefonszámon pedig hétfőtől péntekig reggel 9 és délután 6 óra között kérhetnek szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó információkat.

Korodi elmondta, a szelektív hulladékgyűjtés csak akkor valósulhat meg, ha ez minden egyes romániai háztartásban megszokássá válik. Románia lakosai meg kell ismerjék a szelektív hulladékgyűjtés formáit, illetve a hagyományos hulladékgyűjtés negatívumait. Ennek megvalósítása nem könnyű, de ahogy más európai országoknak sikerült, nekünk is sikerülni fog – fogalmazott a tárcavezető.

A kampány egy IMAS közvéleménykutatásra alapul, amely többek között arra keresett választ, hogy mennyire ismerik Romániában a szelektív hulladékgazdálkodást és mivel lehetne motiválni a lakosokat, hogy bekapcsolódjanak a hulladékgyűjtés ezen formájába.

Az eredményekből kiderült, hogy a kérdezettek hiányolják a szelektív hulladékgazdálkodásra való nevelést, és úgy gondolják, sok esetben szervezési gondok állnak fenn.

- A legszomorúbb következtetés az, hogy sokuk számára a fogalom teljesen ismeretlen, jelenleg az átlag román állampolgár csak akkor hajlandó szelektív hulladékgyűjtésre, ha valamiképpen kötelezik erre - így Korodi. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS