2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FT: visszaszorulóban a bankhitelek, nőnek a megtakarítások

2007. október 15. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

Fennáll a veszély, hogy túl sok részvényt vásárolnak fel a piaci befektetők amellett, hogy a bankhitelek visszaszorulóban vannak, a megtakarítások pedig kezdenek révbe állni – idézi a Financial Times, a hazai befektetések változását kommentáló Raiffeisen Bank Részvénytársasága felelősének megállapítását.


Shah Rouf, az Aviva Romániai fiokjának vezetője rámutatott: bár az ország infrastruktúrája visszamaradott, a fővárosnak mégis annyi luxusautója van, mint London leggazdagabb negyedeinek, holott az egy főre eső 9100 dolláros bruttó nemzeti össztermék (GDP) jóval az európai átlag alatt van, a CIA World Factbook jelentése szerint. Ennek ellenére a középosztály szélesedik, emellett megfigyelhető a társadalom fokozatos áttérése a hitelekről a megtakarításokra. Rouf szerint a bankok az utóbbi időben a kölcsön és megtakarítás trend visszafordulásának lehettek tanúi, tekintettel, hogy a megtakarítások nőttek.

A pénzügyi szakember szerint, a szélesebb körű megtakarításokkal a pénztárolási formák is megváltoznak, így például a romániai polgárok a bankszámlánál kifinomultabb lehetőségeket választanak.

A gazdasági attitűd változását felgyorsíthatja a lakosság magas rizikóvállalása befektetések során, ugyanis ez a romániai lakosság körében igen nagy – hívta fel a figyelmet Christa Bernbacher, Raiffeisen Közép-Kelet-Európai Befektetések igazgatója. Szokatlan jelenségnek számít továbbá – figyelembe véve a fiatal romániai piacgazdaságot – hogy a legtöbb befektetést részvényben tartják az állampolgárok – vélte a pénzügyi szakértő.

A befektetéseket még a magánnyugdíjpiac is növelni fogja a közeljövőben – bocsátották előre a szakemberek. (rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS