2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

“Elfogadta” a román diplomácia a moldován nyelvet?

2007. október 16. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Élesen bírálja a román sajtó a bukaresti diplomáciát, mert nem tiltakozott a "moldován" nyelvnek egy, az Európai Unió és a Moldovai Köztársaság között megkötött megállapodásban való megemlítése miatt.


Az Európai Bizottság (EB) a múlt héten kötötte meg a jelentős román kisebbséget is magában foglaló, egykor Romániához tartozó Moldovai Köztársasággal a rövid idejű tartózkodást lehetővé tevő vízum kibocsátásáról szóló megállapodást. Ennek lábjegyzetében szerepel, hogy a dokumentumot "moldován" és román nyelvre is lefordították.

A sajtó azért bírálja a román diplomáciát, mert nem emelt kifogást a szóban forgó dokumentummal szemben. A külügyminisztérium egyik illetékese a hétfői sajtóban cáfolta, hogy Bukarest elismerné a "moldován" nyelvet.

Bukarest és Kisinyó között régi vitát képez, hogy a Románia keleti szomszédjának mi a hivatalos nyelve. A kisinyói vezetés szerint a "moldován" különálló nyelv, Bukarest szerint viszont Moldovában a lakosság körülbelül 60 százaléka valójában a románt beszéli.

Jelenleg újabb konfliktus terheli a két ország viszonyát, ugyanis a hét végén három román önkormányzati küldöttséget is visszatérítettek a határról a moldovai határőrök.

Adrian Cioroianu külügyminiszter Romániával szembeni "barátságtalan cselekedetnek" minősítette a történteket. A Pro TV úgy tudja, hogy Franco Frattini, az EB bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke tájékoztatást kért az esetről a moldovai hatóságoktól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS