2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Változtatás nélkül fogadja el a parlament az új választási rendszert?

2007. október 16. 18:23, utolsó frissítés: 2007. október 17. 00:01

Továbbküldte ma a szenátusnak a képviselőház választási rendszerért felelős szakbizottsága a Pro Democratia Egyesület (APD) egyéni kerületi választásról szóló törvénytervezetét és arra benyújtott módosító javaslatokról szóló jelentést. A szakbizottság az eddig benyújtott módosító javaslatokról készített jelentést egy tartózkodással és kilenc támogató szavazattal elfogadta.

Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője (és a szóban forgó bizottság tagja) a Transindexnek elmondta: a szaktestület által elfogadott jelentés révén a módosító javaslatok még elfogadhatóak a szenátusban. Ennek ellenére semmiféle garancia nincs arra, hogy az RMDSZ módosító javaslatát a felsőház el is fogadja.

"Ez indokolta tartózkodásomat a szavazáson – senki nem hatalmazott fel arra, hogy egy olyan javaslatot fogadjak el, amely esetleg jelentős mértékben megcsonkíthatja a romániai magyar képviseletet" – fogalmazott Márton.

Az RMDSZ új választási törvényre benyújtott módosító javaslata az egyéni választókerületek kialakítására vonatkozik. Eszerint a választókerületeket első alkalommal egy különleges bizottságnak kellene kijelölnie, míg később a Központi Választási Iroda (BEC) változtathatna a felosztáson – ecsetelte az RMDSZ képviselője.

A témában való népszavazás kiírására vonatkozó államfői ultimátum kapcsán Márton hangsúlyozta: képtelenség, hogy a parlament a Traian Băsescu által kijelölt időpontig, vagyis október. 22-ig elfogadja a törvényt. Ez egy olyan figyelmeztetés, melyről maga az elnök is tudja, hogy tarthatatlan – tette hozzá az RMDSZ honatyája. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS